Strony

poniedziałek, 22 lipca 2013

KURCZAK W ORZECHOWEJ PANIERCE

Kurczak w orzechowej panierce to propozycja na smaczny obiad, a resztki mięsa można wykorzystać jako dodatek do kanapki czy sałatki. Piersi kurczaka w panierce ze świeżych ziół, masła i orzechów są niezwykle aromatyczne, a zapiekanie mięsa w piekarniku decyduje o jego soczystości. Dodatek orzechów sprawia, że panierka jest przyjemnie chrupka:) W ten sam sposób można także przyrządzić pyszne filety z łososia.

SKŁADNIKI (na 4 osoby):
4 pojedyncze piersi kurczaka, po około 100 g każda
sól i czarny pieprz
2 łyżki ketchupu lub majonezu (ja użyłam tym razem ketchupu)
Panierka:
25 g masła
100 g orzechów włoskich
2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki

WYKONANIE:
Podgrzej piekarnik do 225°C. Natłuść lekko płytką brytfankę lub blachę piekarnikową. Ułóż na niej mięso, po czym dopraw solą i pieprzem z obu stron, a po wierzchu posmaruj ketchupem. Na panierkę roztop masło i wymieszaj w misce z posiekanymi drobno orzechami i szczypiorkiem lub natką. Tak przygotowaną masą dokładnie obłóż piersi kurczaka, mocno dociskając panierkę do mięsa. Piecz odkryte mięso 12-15 minut, w zależności od grubości piersi. Na koniec nakłuj pierś w najgrubszym miejscu ostrym nożem, by upewnić się, że wypływający sok jest przezroczysty (nie powinien być różowy).  


Mięso już się piecze; złocista, wręcz karmelowa, barwa orzechów robi przyjemne wrażenie:)


A tu już w pełnej krasie na talerzu


Danie poleca frontman zespołu Over the Moon!!! :)


SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz