Strony

poniedziałek, 15 lipca 2013

KOTLECIKI Z PIECZARKAMI

Kotleciki, doprawione mieszanymi ziołami i odrobiną czosnku, pojawiły się u mnie w piątek na obiad. Podałam je z aromatycznym sosem z pomidorów i twarogu, który wykorzystać można również jako pastę do kanapek. Grzybowe kotleciki doskonale nadają się na wegetariańskie danie główne. 

SKŁADNIKI (na 6-7 sztuk, w zależności od wielkości kotletów):
0,5 kg pieczarek
2 cebule
1-2 ząbki czosnku
50 g masła
150 g bułki tartej, najlepiej domowej roboty
2 jajka
100 g twarogu
mieszane świeże zioła - ja dodałam natkę pietruszki, miętę i koperek
25 g mąki - użyłam mąki pszennej graham
sól i czarny pieprz
olej do smażenia

Sos:
150 g twarogu
4 łyżki mleka
1 łyżka soku z cytryny
1 pomidor
3-4 korniszony
1 mała cebula
sól i pieprz

WYKONANIE:
Pieczarki oczyść i drobno posiekaj. Obierz i drobno pokrój cebulę, rozgnieć czosnek. Masło rozpuść na patelni i smaż na nim pieczarki, cebulę i czosnek, mieszając co jakiś czas, do momentu aż grzyby zmiękną. Zawartość patelni odsącz na sicie z nadmiaru wody, którą puściły grzyby. Do miski wsyp bułkę tartą i wymieszaj ją z masą pieczarkową, jajkami i twarogiem. Posiekaj 3 łyżki ziół i dodaj do masy razem z mąką, solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, tak aby się połączyły. Oprószonymi mąką dłońmi uformuj z masy okrągłe kotleciki. Następnie schłodź je w lodówce. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim kotleciki 10 minut z każdej strony, aż będą rumiane¹

Przygotuj sos: wymieszaj twaróg z mlekiem i sokiem z cytryny. Posiekaj pomidora, korniszony oraz cebulę i wmieszaj je do twarogu. Dopraw pastę do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż sos do małej miski i podawaj razem z kotlecikami. 




Masa pieczarkowa czeka na połączenie z resztą składników



Smażymy kotleciki



Sos już gotowy



Kotlecik i sos już na talerzu. Do tego młode ziemniaki i surówka ze startej marchewki z jabłkiem - obiad gotowy:)


¹ Wersja na mniej tłuste kotlety: podsmaż je krótko na oleju, po czym piecz 20 minut w piekarniku

- Kotleciki można przygotować 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce
- Aby danie było ostrzejsze, można dodać do masy na kotlety oczyszczoną z pestek i posiekaną czerwoną papryczkę chili


*przepis pochodzi z książki Dania z grzybów, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz