Dziś pomysł na smaczną kolację - aromatyczna, pachnąca tymiankiem tarta z kurczakiem, na kruchym spodzie z aksamitnym śmietanowym sosem. Danie niezwykle proste i niewymagające zbyt długich przygotowań. A dobór innych, Waszych ulubionych składników - zalecany:)
SKŁADNIKI:
Ciasto:
200 g mąki (ja połączyłam zwykłą mąkę pszenną z mąką pszenną graham)
1 żółtko
100 g zimnego masła
3 łyżki zimnej wody
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
0,5 kg piersi z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka zielona lub żółta
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku - najlepszy jest, oczywiście, świeży
15 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i pieprz
Sos:
120 ml śmietany
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 jajko
świeża natka pietruszki do smaku
WYKONANIE:
Ciasto: składniki na ciasto wyrobić. Ciasto chłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je i przełożyć do lekko natłuszczonej olejem formy na tartę. Ciasto nakłuć widelcem i dodatkowo przykryć papierem do pieczenia oraz wysypać grochem/fasolą, aby uniknąć wybrzuszenia ciasta. Tak przygotowane ciasto podpiekać 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto, ściągnąć papier i wyłożyć farsz.
Farsz: na patelni, na maśle z dodatkiem oliwy, przesmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, a gdy mięso się podsmaży dodać paprykę, również pokrojoną w kostkę. Całość doprawić tymiankiem, solą oraz pieprzem. Farsz wyłożyć na podpieczony spód tarty. A na farsz wylać sos.
Sos: zmiksować ze sobą śmietanę, koncentrat oraz jajko; dodać posiekaną świeżą natkę pietruszki, można doprawić dodatkowo tymiankiem. Sos wylać na wyłożony na spód ciasta farsz. Wszystko piec w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.
Tarta przed wizytą w piekarniku:) Tym razem w towarzystwie tylko papryki zielonej:)
Tu już na talerzu
A tu wersja wcześniejsza - z czerwoną papryką
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz