Strony

czwartek, 11 lipca 2013

BRIOSZKI

Dziś kulinarna podróż do Francji. Francuzi, którzy nigdy nie przywiązywali dużej wagi do śniadania, zaczynają dzień od słodkiego pieczywa maczanego w café au lait. Do ulubionych śniadaniowych przekąsek należy słynna brioszka - bułeczka z charakterystycznym "czopem" na wierzchu, występująca w różnych wersjach w zależności od regionu. We Francji jada się je tradycyjnie z dżemem, ale doskonale smakują też przekrojone i upieczone w tosterze, z boczkiem lub szynką.   

SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
80 g masła
280 g mąki wysokoglutenowej
1/2 łyżeczki soli
7 g drożdży
3 łyżki mleka
25 g cukru
3 jajka

WYKONANIE:
Roztop masło i odstaw je do ostudzenia. W szklance połącz ze sobą 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru, drożdże oraz 1 łyżkę mleka (najlepiej letniego) i zostaw wszystko, aby lekko podrosło. W dużej misce wymieszaj ze sobą pozostałą mąkę i sól, dodaj przygotowaną wcześniej zawartość szklanki, ostudzone masło, mleko, pozostały cukier i 2 jajka. Wymieszaj wszystko na lepkie ciasto. Zagniataj ciasto jeszcze 5 minut, po czym oprósz go lekko mąką i przykryj czystą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, lub - jeśli chcesz podać bułeczki gorące na śniadanie - wstaw miskę do lodówki i zostaw na noc do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieć ciasto, a potem uformuj w długi wałek i podziel go na 12 kawałków. Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C. Posmaruj masłem 12 foremek na brioszki¹ i ubij pozostałe jajko. Oderwij 1/4 ciasta z każdego kawałka i uformuj z nich małe kulki, a z reszty - duże. Większe kulki wciśnij do foremki, posmaruj ubitym jajkiem, zrób palcem wgłębienie i wciśnij w nie mniejsze kulki. Posmaruj wierzchy ubitym jakiem, po czym odstaw bułeczki do wyrośnięcia na 30 minut, aż podwoją swoją objętość. Piecz 15 minut na złoty kolor. 
Brioszki przed włożeniem do piekarnika - rosną:)


A tu już po 15 minutach pieczenia


Zajadamy:)

¹ Jeśli nie masz specjalnych karbowanych foremek na brioszki, użyj zwykłych głębokich foremek na muffiny. Ja użyłam foremek silikonowych - nie trzeba ich natłuszczać, bułeczki same z nich wyskakują :)

Brioszki można przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy. Przed podaniem rozmroź je i podgrzewaj przykryte folią aluminiową około 20 minut w temperaturze 180°C. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz