Strony

środa, 25 września 2013

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Jedną z moich kuchennych inspiracji jest książka Carole Clements The complete book of baking - mój prezent gwiazdkowy:) W niej to znajduje się przepis na ciasteczka z masła orzechowego, wypiek szczególnie polecany dla tych, którzy lubią łączyć słodko-słone smaki. Ciastka są bardzo maślane, a upieczone zostały na wyjątkową okazję, ale o tym ciii...;)




SKŁADNIKI (na około 24 ciastka):
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła w temperaturze pokojowej
165 g sypkiego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
265 g masła orzechowego - kremowego lub z dodatkiem orzechów ziemnych. Do masła można również dodać posiekane drobno orzeszki ziemne (około 75 g)

WYKONANIE:
Przesiać razem mąkę, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu ubić masło z cukrem na puszystą masę. W kolejnej misce zmiksować jajko z ekstraktem waniliowym, wlewając mieszaninę stopniowo do maślanej masy. Dodać do niej następnie masło orzechowe - nieco zmiksować - a na końcu przygotowane wcześniej suche składniki. Wszystko ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę schładzać w lodówce przynajmniej przez 30 minut, do momentu aż masa stwardnieje.

Natłuścić dwie blachy do wypieków. Ze schłodzonej masy formować kulki zbliżone wielkością do orzecha włoskiego i przekładać je na blachę. Kulki spłaszczyć za pomocą widelca, wykonując krzyżowy wzorek. Ciastka piec w 180 stopniach około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Pozostawić do ostudzenia.


SMACZNEGO!







Przepis na ciastka bierze udział w Rozdaniu u Marty.
Ciasteczkowy Potwór 1-30 września 2013 - klik

8 komentarzy:

  1. bardzo serdecznie zapraszam na ciasteczkowe rozdanie na moim blogu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za zaproszenie do pieczenia:) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! Polecam gorąco wypróbowanie przepisu. I gratuluję pięknego blogu! Mój jest dopiero we wstępnej fazie tworzenia, dlatego tym bardziej dziękuję za zainteresowanie. Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  3. Z masłem orzechowym biorę je w ciemno;) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem polecam:) Dziękuję za odwiedziny! Swoją drogą zerknęłam właśnie na Pani blog i co widzę?! Faszerowaną paprykę! Chodzi ona za mną od dłuższego czasu, a to był znak, by ją wreszcie zrobić:) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. jadłam kiedyś podobne i były pyszne ;-)

    pozdrawiam!
    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję za odwiedziny i gratuluję pięknego blogu! Zapraszam ponownie:) Pozdrawiam!

      Usuń