Strony

środa, 11 września 2013

SEZAMOWE WĘZEŁKI

Pyszne, pachnące masłem bułeczki. Idealne do przygotowania na kolację - wtedy można je zjeść jeszcze gorące. Dość długo zachowują świeżość, ale to raczej zbędna informacja, bo wyciągnięte z piekarnika - znikają w okamgnieniu:) Sezam zastąpić można także makiem, gruboziarnistą solą, kminkiem czy czarnuszką.





SKŁADNIKI (na 12 bułeczek):
300 ml letniego mleka
50 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży lub 10 g świeżych
1 żółtko
2 łyżeczki soli
500-575 g mąki pszennej - dobra będzie wysokoglutenowa
1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami wody
ziarna sezamu

WYKONANIE:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, masło, cukier i drożdże - zostaw na 15 minut, by składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie dodaj żółtko, sól i 275 g mąki. Wyrabiaj wszystko rękami lub mikserem z zamocowanymi końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodaj drugą połowę mąki i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste oraz zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto umieść w misce obsypanej lekko mąką, przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rolujemy z niego wałek, dzieląc go na 12 części, mniej więcej równej wielkości. Następnie każdą część ponownie rolujemy, by powstał mniejszy wałek, i zawiązujemy ją jak sznurek - na węzełek. Uformowane bułeczki przekładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i przykrywamy jeszcze na 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, które natychmiast się na nich roztapia:)






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki The complete book of baking Carole Clements.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz