Strony

piątek, 22 listopada 2013

INDYJSKIE CIASTO KOKOSOWE

A na blogu znowu ciacho:) W dodatku musiałam piec od razu drugie, bo pierwsze zostało zjedzone jeszcze ciepłe:) Połączenie w cieście słodkiego kokosa z gałką muszkatołową świetnie konweniuje z miękkim bezowym obłożeniem. Ciasto piecze się dość długo i w stosunkowo niewysokiej temperaturze, by beza odpowiednio się wysuszyła, a wnętrze dopiekło. Podwieczorek o orientalnym smaku - palce lizać!






SKŁADNIKI:
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
100 g cukru
25 g wiórków kokosowych
2 jajka i 1 żółtko
1 łyżka golden syrup lub miodu
szczypta mielonej gałki muszkatołowej

Obłożenie:
1 białko, szczypta soli
50 g cukru
50 g wiórków kokosowych

WYKONANIE:
Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia, dodaj masło, cukier, wiórki kokosowe, jajka i dodatkowe żółtko, golden syrup i gałkę muszkatołową, czyli wszystkie składniki ciasta:) Miksuj je przez 2 minuty do uzyskania gładkiej masy. Ciasto umieść w formie: ja użyłam silikonowej keksówki, takiej jak tutaj, o wymiarach 22x9 cm, której nie trzeba już było natłuszczać, ale jeżeli używacie keksówki metalowej, to wyłóżcie ją papierem do pieczenia. W przełożonym do formy cieście wykonajcie wzdłuż, pośrodku płytkie zagłębienie za pomocą wypukłej strony łyżki. 
Przygotujcie obłożenie: białko ubić ze szczyptą soli, a gdy zostanie lekko podbite, dodawać do niego stopniowo cukier i ubić na sztywną pianę. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać wszystko szpatułką lub łyżką. Pianę nałożyć w zagłębienie ciasta, równomiernie rozprowadzić. Ciasto pieczemy w 170°C przez godzinę i 10 minut, aż beza będzie złocista. Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy - z tej silikonowej samo wyskakuje:) 













Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów. 




   

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I tak samo smakuje, polecam:) Dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  2. Uwielbiam wszystko kokosowe ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w takim razie trzeba wypróbować to ciasto:) Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny!

      Usuń
  3. fajny pomysł

    http://smykwkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń