Strony

czwartek, 14 listopada 2013

CIASTO MARCHEWKOWE

Od jakiegoś czasu zamieszczam na blogu same wypieki... Co poradzić, kiedy pasja cukiernicza jest tak wielka:) Dziś smaczne ciasto marchewkowe w prawdziwie jesiennych kolorach. Marchew nadaje wypiekowi nie tylko smak, ale też niepowtarzalną strukturę - jest on dzięki niej cudownie wilgotny. I do tego dość oryginalny lukier w postaci twarogu, z którym osobiście nigdy wcześniej się nie spotkałam.




SKŁADNIKI:
225 g miękkiego masła
225 g cukru
4 jajka
225 g mąki
1 pomarańcza
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g marchewki
50 g wiórków kokosowych
1/4 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika

Dekoracja:
175 g tłustego serka, np. typu Philadelphia
175 g cukru pudru
1 pomarańcza

WYKONANIE:
Utrzyj w misce tłuszcz z cukrem na puszystą masę. Ubij jajka, po czym stopniowo dodawaj je do tłuszczu, za każdym razem dosypując łyżeczkę mąki. Zetrzyj i wmieszaj do masy skórkę z pomarańczy. Przesiej pozostałą mąkę oraz proszek do pieczenia i dodaj do masy. Obierz marchewki i zetrzyj je drobno, ostrożnie dodając do ciasta razem z wiórkami kokosowymi i przyprawą piernikową. Dno tortownicy o średnicy 20-23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a jej boki natłuść i wysyp mąką lub kaszą manną. Nałóż ciasto do formy i wykonaj pośrodku łyżką niewielkie wgłębienie. Ciasto piecz godzinę i 45 minut w temperaturze 180°C, do momentu, aż dobrze wyrośnie. 
Przygotuj dekorację: wymieszaj ze sobą serek, cukier puder oraz łyżeczkę wody. Masę rozsmaruj na wierzchu ciasta i jego bokach. Zetnij paseczki skórki z pomarańczy i udekoruj nimi ciasto przed podaniem.   




SMACZNEGO!


Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz