Strony

środa, 19 marca 2014

KULECZKI Z MIODEM I SEZAMEM

Oto smakowity i oryginalny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty:) Jasne, małe kuleczki ze słodkiego ciasta drożdżowego mają pyszne nadzienie z sezamem i morelami. Najlepiej smakują, oczywiście, ciepłe:) Warto zjeść je od razu także z czysto pragmatycznego powodu - jak to bywa z ciastem drożdżowym, im dłużej poleży, tym coraz bardziej wysycha i twardnieje. Także pieczemy i zjadamy:)




SKŁADNIKI (na 32 kulki):
450 g mąki wysokoglutenowej
1 łyżeczka soli
7 g suszonych drożdży
50 g cukru
50 g masła
75 ml mleka wymieszanego z taką samą ilością wody
1 jajko

Nadzienie:
125 g suszonych moreli
4 łyżki płynnego miodu
25 g sezamu
3 łyżki mleka do glazurowania
cukier puder do dekoracji

WYKONANIE:
Mąkę przesiać z solą do miski, wmieszać do nich drożdże i cukier. Mleko wlać do rondelka, dodać masło i lekko podgrzewać, aby się rozpuściło. Płyn przestudzić. 
Jajko ubić i połączyć je z przestudzonym masłem i mlekiem, po czym wlać wszystko do suchych składników w misce i wymieszać na miękkie ciasto. Zagniatać je na oprószonym mąką blacie do momentu, aż będzie sprężyste i elastyczne. Ciasto włożyć z powrotem do miski - najlepiej oprószyć ją nieco mąką - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na 32 kawałki. 
Morele drobno pokroić, wymieszać je z miodem i sezamem. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć na środek łyżeczką nadzienie. Formować szczelne kulki, tak by nadzienie znalazło się w środku. Kulki umieścić na dwóch natłuszczonych blachach, przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie posmarować kulki mlekiem i piec je w 200°C przez 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone kulki posypać cukrem pudrem.






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.




2 komentarze: