Strony

wtorek, 8 lipca 2014

MUFFINY Z BORÓWKAMI

Sezon na borówki się zaczyna, więc nie może też zabraknąć przepisów z wykorzystaniem tych małych cudeniek:) Muffiny z borówkami, jak to z muffinami bywa, przygotowuje się ekspresowo. Doskonale smakują wyjęte prosto z piekarnika, jeszcze ciepłe. Są idealne dla dzieci na drugie śniadanie lub podwieczorek. Można je przekroić i podawać posmarowane masłem. Poza sezonem można użyć mrożonych owoców. Nie trzeba ich jednak rozmrażać całkowicie - dodaje się je do ciasta na wpół zamrożone. 




SKŁADNIKI (na 12-15 sztuk):
225 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100 g cukru
1 pomarańcza
1 jajko
250 ml mleka
50 ml oleju roślinnego
75 g borówek

WYKONANIE:
Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Przesiej do miski mąkę, proszek do pieczenia i sól, a potem wymieszaj z cukrem. Drobno zetrzyj skórkę z pomarańczy. Ubij jajko z mlekiem, skórką pomarańczową i olejem, a następnie dodaj płyn do suchych składników i lekko zamieszaj, tak by mąka tylko połączyła się z płynem - wystarczy do tego w zupełności drewniana łyżka. Wymieszaj, nie miksuj, wszystkie składniki - ciasto powinno być grudkowate - z takiego wychodzą o wiele lepsze muffiny. Na końcu ostrożnie wmieszaj borówki.
Posmaruj olejem foremki na muffiny lub wyłóż je papierowymi papilotkami. Jeśli używacie foremek silikonowych, nie ma potrzeby ich natłuszczać. Nałóż masę do foremek do 3/4 ich wysokości. 
Piecz 20-25 minut, aż patyczek wbity w środek muffina będzie suchy. Wyłóż babeczki i podawaj od razu gorące lub odstaw je do ostudzenia i zaserwuj później.










Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.






4 komentarze:

  1. Uwielbiam muffinki, wyglądają na smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam przepis - jest szybki i sprawdzony. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. super przepis, wyglądają świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie:) Polecam przepis, pozdrawiam!

      Usuń