Strony

czwartek, 3 kwietnia 2014

KISZ Z TWAROGIEM I PORAMI

Uwielbiam takie dania! Niewielka liczba składników, proste wykonanie - tyle wystarczy, aby stworzyć niesamowity smak. Francuskie kisze są niezwykle uniwersalne, pasują na każdą okazję. Dodatkowo, por to warzywo bardzo cenione w kuchni francuskiej, szczególnie na północy kraju, gdzie jest powszechnie uprawiane. We Flandrii i Artois w miejscowej kuchni wyjątkowo często wykorzystuje się pory, tworząc z nich takie pyszne dania, jak na przykład flamiche, czyli tartę porową. Przed Wami zatem francuskie danie do kwadratu:) Pory zapieczone z kwaśną śmietaną i szczyptą aromatycznej gałki muszkatołowej na kruchym spodzie kiszu - zgadzam się z TYM, kto mawia, że „proste rozwiązania są najlepsze” ;)




SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak jesteście głodni:)):
250 g mąki oraz nieco do podsypania blatu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
1 jajko
125 g twarogu
4 łyżki oliwy

Nadzienie:
1,5 kg porów
2 łyżki masła
4 jajka
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
szczypta mielonej gałki muszkatołowej (może też być 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku lub tymianku)

WYKONANIE:
Wsyp do miski mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę soli. Wymieszaj jajko z twarogiem i oliwą, po czym dodaj do suchych składników i zagnieć miękkie ciasto. Przykryj je i wstaw do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

Oczyść pory, usuń wierzchnie liście i umyj resztę dokładnie w zimnej wodzie, aby wypłukać wszystkie zanieczyszczenia. Oczyszczone pory pokrój w talarki. Roztop w dużym rondlu masło i duś pory 5 minut do miękkości. Dopraw je solą i pieprzem i osącz z nadmiaru płynu, ale nie wylewaj go! 

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Włóż do piekarnika blachę do pieczenia, aby się nagrzała. Natłuść formę do tarty o średnicy 30 cm. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę, dociskając dobrze do jej brzegów. Nałóż pory na ciasto. Ubij jajka ze śmietaną, gałką muszkatołową oraz odlanym spod duszenia porów aromatycznym płynem, po czym zalej masą pory. Ustaw formę na blasze i piecz kisz przez 40 minut, aż nadzienie się zetnie, a ciasto zrumieni.







Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.





1 komentarz:

  1. Dziękuję! Powiem nieskromnie, że i wybornie smakowało:) Polecam przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń