Strony

poniedziałek, 16 września 2013

APPLE PIE, CZYLI SZARLOTKA PO ANGIELSKU

Wariacja na temat szarlotki w wydaniu angielskim. Pod pierzynką kruchego ciasta skrywa się aromatyczne, jabłkowe nadzienie, dopełnione smakiem cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej. Jabłka, po upieczeniu, przeistaczają się w rozpływający się w ustach mus. Po tradycyjnej, domowej szarlotce mamy, jest to mój numer 2. w rankingu pomysłów na jabłecznik:) Przepis pochodzi z książki Carole Clements The complete book of baking.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
275 g mąki
1 łyżeczka soli
75 g zimnego masła
50 g zimnej margaryny
50-120 ml zimnej wody
Nadzienie:
90 dkg jabłek
2 łyżki mąki
115 g cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
50 g masła

WYKONANIE: 
do miski przesiać mąkę oraz sól. Dodać zimne masło oraz zimną margarynę. Palcami zagnieść wszystkie składniki, aż będą przypominały w dotyku kruszonkę. Następnie, za pomocą widelca, wmieszać zimną wodę, ale tylko tyle, by związać ze sobą składniki ciasta. Z ciasta uformować dwie kule, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie, na oprószonym mąką blacie, rozwałkować pierwszą kulę ciasta na grubość około 3 mm. Placek przenieść na natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tarty (średnica 23 cm). Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Pokrojone owoce wymieszać w misce z resztą składników: mąką, cukrem, sokiem z cytryny, przyprawami i solą. Nadzienie przełożyć na spód ciasta. Na jabłkach rozrzucić pokrojone w małe kawałki masło. Rozwałkować drugą część ciasta i przenieść ją na jabłka. Z pozostałej części ciasta (jeśli takowa zostanie:)) można wykroić dowolne dekoracje - i tu niech przemówi wyobraźnia:) Tak przygotowane ciasto nakłuć lekko widelcem. Ciasto piec 10 minut w temperaturze 220°C, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40-45 minut. Jeśli ciasto będzie od góry zbyt szybko brązowiało, w trakcie pieczenia można przykryć je folią. 



 Smacznego! :)


Jabłko z cynamonem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz