Strony

środa, 17 lipca 2013

CIASTO DELICJE

Dziś dla odmiany przepis na coś słodkiego - deserowe ciasto Delicje. To połączenie słodkiej, czekoladowej masy i kwaskowego dżemu oraz galaretki - dla mnie, osobiście, idealne, ponieważ uwielbiam słodko-kwaśne desery:) Dziękuję pani Danusi za przepis:)

SKŁADNIKI: 
I. Biszkopt czekoladowy:
6 jajek
3 łyżki kakao + mąka - to wszystko ma dać 1 szklankę
1 szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
1 łyżeczka octu
szczypta soli
II. Masa czekoladowa:
0,5 litra mleka
budyń śmietankowy 
2 łyżki cukru
2-3 żółtka
1 kostka margaryny
1 tabliczka czekolady mlecznej
1 łyżka margaryny
2 łyżki mleka
1 łyżeczka kakao
III. Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki lub powidła bądź inna ulubiona konfitura
galaretka owocowa - ja użyłam truskawkowej - rozpuszczona w 1,5 szklanki gorącej wody
polewa czekoladowa: 1 tabliczka czekolady + 1 łyżka masła + 2 łyżki mleka

WYKONANIE:
Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli. Gdy białka będą już trochę podbite, dodawać stopniowo cukier i ubić wszystko na sztywną pianę. W oddzielnej miseczce wymieszać ze sobą żółtka, ocet oraz proszek do pieczenia. Następnie dodawać zawartość miseczki do ubitych na sztywno białek i połączyć wszystko już na mniejszych obrotach miksera. Stopniowo dodawać przesiane mąki oraz kakao. Wymieszać wszystko szpatułką lub drewnianą łyżką. Na końcu dodać olej, wymieszać. Masę na biszkopt przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach około 23x38 cm (tradycyjna blaszka). Biszkopt piec 25 minut w 180°C. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na dwie części. W jednej z nich kieliszkiem powycinać otwory. 

Masa czekoladowa: ugotować budyń z 1/2 l mleka (do rondelka, w którym rozrabiamy budyń z niewielką ilością mleka, wrzucić żółtka i tą zawartość wlać do gotującej się reszty mleka z 2 łyżkami cukru. Wystudzić. W kąpieli wodnej roztopić: tabliczkę czekolady, łyżkę margaryny, 2 łyżki mleka oraz kakao. Wystudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać następnie wystudzony budyń oraz przestudzoną masę czekoladową. Wszystko połączyć. Galaretkę, o dowolnym smaku, rozpuścić w 1,5 szklance wody, zostawić do stężenia. Połowę biszkoptu smarujemy dżemem, powidłami lub ulubioną konfiturą, następnie nakładamy całą masę czekoladową. Masę przykrywamy częścią biszkoptu z wyciętymi otworami, do których wlewamy tężejącą galaretkę (ważne, aby nie była ona już płynna, ale prawie zastygła). Każdy napełniony galaretką otwór przykrywamy wyciętym z biszkoptu kółkiem. Całość polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej z 1 łyżką masła i 2 łyżkami mleka tabliczką mlecznej czekolady.   



Galaretka już w środku, czeka na zatkanie:)


Jeszcze tylko polewa i gotowe:)




Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz