Strony

wtorek, 20 maja 2014

TARTALETKI Z KOZIM SEREM

Po dłuższej nieco przerwie zapraszam na małą, ale jakże apetyczną przekąskę. W tych tartaletkach z ciasta francuskiego pod warstwą kremowego sera kryje się nadzienie z pomidorów i ziół. Eleganckie danie nadaje się zarówno na przyjęcie, jak i rodzinny lunch lub piknik. W sam raz na majowe biesiadowanie! 




SKŁADNIKI (na 10 sztuk):
250 g gotowego ciasta francuskiego
1 cebula
oliwa
200 g miękkiego sera koziego
200 ml kremówki
2 jajka
sól i czarny pieprz
250 g pomidorów
świeża bazylia lub natka albo po 1 łyżeczce suszonych ziół (ja dałam świeżą natkę i suszone zioła prowansalskie)

WYKONANIE:
Natłuść foremki na tartaletki o średnicy 10 cm. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blacie, a potem wykrój z niego krążki, wyłóż nim foremki i wstaw na czas przygotowywania nadzienia do lodówki.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Włóż do piekarnika blachę - dzięki jej rozgrzaniu spód ciasta będzie bardziej chrupiący, gdyż metal szybko przewodzi ciepło. 


Nadzienie: obierz i posiekaj cebulę, a potem zeszklij ją na rozgrzanej oliwie na patelni. Utrzyj w misce kozi ser z kremówką i jajkami, a potem dopraw solą i pieprzem (jeśli zdecydujesz się na suszone zioła, dodaj je do kremówki). Pokrój drobno pomidory. Umyj świeże zioła, jeśli ich używasz, a potem je osusz i posiekaj po 1 łyżce. Nałóż do foremek z ciastem pomidory i świeże zioła, po czym postaw foremki na gorącej blasze. Wlej do foremek z nadzieniem masę serową i posyp wierzch zeszkloną cebulą. Piecz tartaletki 20-25 minut, aż ciasto urośnie, a nadzienie będzie zwarte i rumiane. Przekąska smakuje idealnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.










Smacznego:)


Przepis pochodzi z książki Zimne przystawki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.




  

2 komentarze:

  1. Uwielbiam tartaletki! Można na zimno, można na ciepło...i wykorzystać co się tam ma w lodówce;) ..te wygladają pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń