Strony

czwartek, 1 maja 2014

LIPSKIE TARTALETKI

Dziś mam dla Was idealną przekąskę na majowy piknik:) Lipskie tartaletki zawierają pyszne nadzienie migdałowo-malinowe. Są one wariacją na temat Linzertorte z sąsiedniej Austrii - kruchego cytrynowego ciasta z dżemem. Lipsk to najliczniejszy ośrodek Saksonii i drugi, po Berlinie, Niemiec Wschodnich. To właśnie w nim powstały te małe tartaletki, zwane lokalnie „lipskimi skowronkami”. Piecze się ich tu bardzo dużo, zwłaszcza na coroczne słynne Targi Lipskie. Ciasteczka można zamrozić w szczelnie zamkniętych pojemnikach - zachowują świeżość do 2 miesięcy.   




SKŁADNIKI (na 8 sztuk):
100 g masła w temperaturze pokojowej
150 g mąki
40 g cukru
1 żółtko
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Nadzienie:
2 jajka
50 g masła
100 g cukru
50 g mielonych migdałów
8 łyżeczek dżemu malinowego
cukier puder do posypania
szczypta soli

WYKONANIE:
Wysyp mąkę na blat i zrób pośrodku dołek. Dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki i żółtko. Wlej do składników kilka kropli ekstraktu waniliowego rozpuszczonych w 1 łyżce zimnej wody. Wyrób całość ręcznie na miękkie ciasto, zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

Natłuść 8 foremek na tartaletki i wyłóż je cienko rozwałkowanym ciastem. Ścinki ciasta rozwałkuj i wytnij z nich radełkiem cienkie paski. Nagrzej piekarnik do 190°C i rozgrzej w nim blachę do pieczenia. 

Przygotuj nadzienie: oddziel żółtka od białek, a potem ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę - ja ubiłam pianę z trzech białek, dodatkowo z tego pozostałego z wyrabiania ciasta, nic się przecież nie mogło zmarnować:) Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, po czym wmieszaj żółtka. Następnie dodaj mielone migdały oraz pianę z białek i wymieszaj. 

Rozsmaruj na każdej tartaletce łyżeczkę dżemu, po czym nałóż do środka po 2 łyżeczki nadzienia. Zwilż wodą paski ciasta i ułóż na krzyż na każdej foremce. Ustaw naczynka na rozgrzanej blasze i piecz 20-25 minut na rumiany kolor. Wyjmij jeszcze ciepłe z foremek i ostudź. To ważne, aby wyjąć gorące ciastka z foremek najszybciej jak to możliwe, gdyż inaczej na skutek skraplania się pary wodnej między spodem a foremką ciasto stanie się wilgotne i zbyt miękkie. Przed podaniem oprósz tartaletki cukrem pudrem.  








SMACZNEGO!


Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz