Strony

sobota, 10 maja 2014

KRUCHE PALUSZKI Z ABERDEEN

Maślane, kruche paluszki rodem ze Szkocji, która słynie z podobnych wypieków - znanych powszechnie jako shortbread. Paluszki są niezwykle łatwe i ekspresowe do wykonania, a po upieczeniu dosłownie rozpływają się w ustach. Za ich smak odpowiada masło - margaryna w tym przypadku nie jest najlepszym zamiennikiem. Kruche, maślane ciasto dobrze przechowuje się do 2 tygodni w szczelnie zamykanym pojemniku. Paluszki są idealne do popołudniowej herbaty bądź kawy.




SKŁADNIKI (na 22 sztuki):
280 g mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
szczypta soli
75 g cukru, najlepiej pudru, oraz trochę do oprószenia
250 g masła w temperaturze pokojowej

WYKONANIE:
Przesiej do miski oba rodzaje mąki i sól, a potem wymieszaj z cukrem. Dodaj masło pokrojone na małe kawałki i utrzyj z suchymi składnikami, tak by masa przypominała bułkę tartą. Następnie zagnieć ją na gładkie ciasto bez dodatku jakiegokolwiek płynu. 

Posmaruj masłem formę o bokach 27x23 cm. Ciasto rozwałkuj, przenieś do formy. Wyrównaj jego wierzch wypukłą stroną łyżki i nakłuj widelcem. Ciasto piecz w 170° przez 35-40 minut na złoty kolor. Jeszcze ciepłe natnij na 22 paluszki, po czym ostudź w formie i zimne pokrój ostrym nożem. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.






Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.



   

1 komentarz:

  1. Dziękuję serdecznie za odwiedziny i za zaproszenie, będę zaglądać:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń