Strony

czwartek, 23 stycznia 2014

WSCHODNI BISZKOPT IMBIROWY

Przygotowania do tego wypieku można zacząć nawet wtedy, gdy goście pukają już do drzwi:) To pyszne ciasto biszkoptowe wykorzystuje zasadę „wszystko naraz”, przez co jest łatwe i błyskawiczne do przygotowania. Podobnie można je spałaszować za jednym zamachem:) Pamiętajmy tylko, że składników tego typu ciast nie należy zbyt długo ubijać, gdyż przez to masa stanie się zbyt mokra, a więc ciężka, i ciasto opadnie. Dodatek mielonych migdałów pomaga zachować większą wilgotność biszkoptu.



SKŁADNIKI:
175 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
175 g miękkiego masła
175 g cukru trzcinowego
25 g mielonych migdałów
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka esencji waniliowej
3 jajka
1-2 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia i odrobina masła

WYKONANIE:
Wszystkie składniki ciasta włóż do dużej miski i utrzyj je na puszystą masę - nie dłużej niż 2 minuty. Nałóż ciasto do wysmarowanej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm - ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm, dlatego mój biszkopt nie jest aż tak wysoki:) Piecz ciasto w 180°C przez 40-50 minut, aż będzie rumiane i upieczone w środku, co sprawdzisz za pomocą wykałaczki. Jak ciasto jest jeszcze ciepłe, posmaruj go nieco masłem - gdy się rozpuści, pozostawi cudowny maślany posmak. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem.


Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz