Strony

czwartek, 9 stycznia 2014

KRUCHE CIASTO DYNIOWE

Jesień, przynajmniej ta kalendarzowa, już dawno się skończyła, ale dzięki przetworom możemy mieć jej skarby pod ręką bez względu na porę roku. U mnie dziś na blogu w roli głównej dynia schowana między warstwami kruchego ciasta, powideł, pokruszonych herbatników i bezy. Poniższy przepis to czysta improwizacja, choć główny pomysł zaczerpnięty jest z receptury na domową szarlotkę - klik. Ciasto powstało, bo dynia wylądowała parę dni wcześniej w słoikach i chcieliśmy się przekonać, jak smakuje, a i z pokruszonymi do innego ciasta herbatnikami nie wiedzieliśmy, co zrobić:) I tak powstało kruche ciasto dyniowe:)




Ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kostka margaryny - w temperaturze pokojowej
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao

2 słoiczki dyni na słodko - ja skorzystałam z przepisu na dynię z jabłkiem i galaretką brzoskwiniową zaczerpniętego z blogu W Mojej Kuchni Lubię... - klik Zamiast kwasku cytrynowego dałam sok z cytryny.

Beza:
5 białek
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 kisiel owocowy lub budyń śmietankowy/waniliowy

Dodatkowo: powidła śliwkowe, ulubiony dżem lub ulubiona konfitura, cukier puder oraz pokruszone herbatniki

WYKONANIE:
Margarynę, żółtka i cukier na ciasto utrzeć mikserem. Na stół przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do nich przygotowaną masę z margaryny, żółtek i cukru. Wszystko wyrobić rękami. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej z nich wrobić 2 łyżki kakao i tę część włożyć do lodówki (wtedy będzie się lepiej ścierać na tarce), a drugą (jasną) od razu wyłożyć na natłuszczoną i wysypaną mąką czy bułką tartą blachę, o tradycyjnych wymiarach. Ciasto w blasze posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć dynię ze słoików, a na dynię rozsypać pokruszone herbatniki. Na herbatniki z kolei wykładamy ubite na sztywno białka.

Piana: białka ubić ze szczyptą soli. Gdy się już lekko podbije, dodawać do niej stopniowo cukier i ubić na sztywno. Na koniec dodać kisiel lub budyń (co mamy pod ręką) i wymieszać już wszystko delikatnie łyżką, nie mikserem.

Na pianę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone w lodówce, ciemne ciasto. Całość pieczemy w 170-180°C przez 40-45 minut. A jak się wyciągnie ciasto z pieca, jeszcze gorące, trochę posmarować go po górze masłem, które nada wypiekowi fantastyczny maślany posmak, no i posypać cukrem pudrem.

Chyba nic nie pominęłam, ale dla ścisłości powtórzę kolejność poszczególnych warstw:)

rozwałkowane ciasto jasne + powidła + dynia ze słoika + pokruszone herbatniki + piana z białek + starte ciemne ciasto

A to kolejne etapy pieczenia:)





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dziękuję:) Smakowało jak prawdziwe domowe ciasto, bez zbędnego kombinowania:) Polecam! Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń