Strony

czwartek, 30 stycznia 2014

PACZUSZKI JABŁKOWO-ŚLIWKOWE

Dzisiejszy przepis idealnie sprawdzi się w sytuacji, gdy chcemy mieć w domu coś słodkiego zawsze pod ręką. Paczuszki można schować w metalowej puszcze i częstować nimi niezapowiedzianych gości. W dodatku wypiek jest szybki w przygotowaniu dzięki suszonym drożdżom - za ich sprawą ciasto wyrasta tylko raz. Paczuszki nie tylko są aromatyczne, ale i prezentują się naprawdę uroczo:) Zamiast śliwek można dodać rodzynki, a wypiek podawać z ubitą śmietaną posypaną szczyptą cynamonu lub gałki muszkatołowej.



SKŁADNIKI (na około 20 sztuk):
450 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka rumu
50 g cukru waniliowego lub cukru trzcinowego
1/4 łyżeczki cynamonu lub mielonej gałki muszkatołowej
50 g suszonych śliwek lub rodzynek

Ciasto:
450 g mąki
75 g masła
25 g cukru
7 g suszonych drożdży
1 jajko do posmarowania
cukier puder do posypania

WYKONANIE:
Jabłka obierz, oczyść je z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę, po czym skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Wlej do garnka 2 łyżki zimnej wody i rum, dodaj cukier, przyprawy oraz jabłka. Duś całość przez 5 minut na małym ogniu, aż owoce zmiękną. Następnie wmieszaj pokrojone śliwki i odstaw do ostudzenia. 

Przygotuj ciasto: przesiej mąkę do miski, rozetrzyj z masłem, wsyp cukier i drożdże. Dodaj 200 ml letniej wody i wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie i krój je na kwadraty - ich wielkość zależy od Was, jak duże paczuszki chcecie mieć i ile chcecie ich mieć po upieczeniu:) Na środku każdego kwadratu połóż porcję nadzienia jabłkowego, złóż ze sobą rogi ciasta i zlep razem. Ułóż paczuszki na lekko natłuszczonej olejem blasze piekarnikowej. Przykryj ciastka natłuszczoną folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Ubij jajko i posmaruj nim wierzch każdego ciastka. Paczuszki piecz w 200°C przez 18-20 minut, aż urosną i się zrumienią. Ostudź, oprósz cukrem pudrem i zajadaj:)




Smacznego!


Przepis, lekko przeze mnie zmodyfikowany, pochodzi z książki Pomysły na piknik, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

4 komentarze:

  1. ooo jakie pychotki! dla mnie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Polecam wypiek, bo jest naprawdę szybki i łatwy w przygotowaniu. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć :) super blog i nie samowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie! W takim razie czekam na opinie, czy przepisy przypadły do gustu:) Pozdrawiam!

      Usuń