Strony

wtorek, 1 października 2013

MUFFINKI BANANOWE

Dziś przepis na jedną z moich ulubionych form wypieków - muffinki:) Muffiny, jak to zwykle z nimi bywa, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Nie są bardzo słodkie, powiedziałabym nawet, że dość postne:) Idealne na przykład do śniadania lub popołudniowej kawy czy herbaty.



SKŁADNIKI (na 10 sztuk):
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu (jako wielbicielka tej przyprawy dałam całą łyżeczkę i nawet jeszcze trochę:))
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3 duże banany
1 jajko
65 g cukru trzcinowego
50 ml oleju roślinnego
25 g (2 łyżki) rodzynek

WYKONANIE:
Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową. W osobnym naczyniu za pomocą miksera rozgnieść na miazgę obrane banany i następnie połączyć je z jajkiem, cukrem oraz olejem - zmiksować. Do powstałej masy dodać przygotowane wcześniej suche składniki - miksować stopniowo na małych obrotach, jedynie do czasu połączenia się składników, nie za długo. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać wszystko łyżką. Masę przekładać do papilotek - foremek na muffinki - wypełniając je do 2/3 wysokości. Muffiny piec w 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw. suchego patyczka (inną metodą, dzięki której sprawdzimy, czy muffiny są upieczone jest lekkie 'naciśnięcie' muffina i jeżeli jego powierzchnia wraca do swojej dawnej postaci, to znaczy, że ciasto jest upieczone). 



1 komentarz: