Strony

sobota, 5 października 2013

MUFFINKI Z BANANAMI I CYNAMONEM

Pozostaję jeszcze w temacie bananowych muffinków:) Poniższy przepis sprawdzi się dobrze podczas szukania inspiracji na świąteczne, bożonarodzeniowe smakołyki. Pospieszyłam się, co?:) Nie znalazłam innego zdjęcia tych muffinków, ale to nawet dobrze się składa, bo oprócz nich widnieją na nim muffinki z białą czekoladą - będzie o nich w kolejnym poście:) Niniejszy przepis dedykuję Gosi - wielbicielce bananów:) 


SKŁADNIKI (na muffinek):
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
3 banany - wcześniej lekko je zmiksować lub ugnieść widelcem
3/4 szklanki cukru
1 jajko
80 g masła - odłożyć 2 łyżki na kruszonkę
1/2 łyżeczki cynamonu - ja dałabym całą łyżeczkę, ale jestem uzależniona od tej przyprawy:)

Kruszonka:
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu, a nawet cała łyżeczka:)
2 łyżki zimnego, twardego masła

WYKONANIE:
W jednej misce połączyć ze sobą wszystkie suche składniki na ciasto: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Masło roztopić i ostudzić. W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem. Do utartej masy dodać suche składniki, ostudzone masło, a na koniec banany. Wyrabiać tylko chwilę, do połączenia się składników. Ciasto na muffinki może mieć grudki, jest nawet wówczas smaczniejsze. Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffiny. Przygotować kruszonkę, wyrabiając składniki rękami, ale tylko do momentu, aż powstanie sypka owsianka. Uważać, by masło nie zmiękło, bo wtedy trudno będzie uzyskać charakterystyczne grudki. Muffinki posypać kruszonką, piec je 20 minut w 200°C.

Muffinki z bananami i cynamonem - patrz muffinki ciemniejsze:)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz