Strony

czwartek, 27 lutego 2014

GALETTE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Dziś krótka kulinarna wyprawa na południe Francji. Galette to rodzaj ciasta francuskiego, wypełnionego słodkim lub słonym farszem. Jest charakterystycznym wypiekiem we francuskim regionie Périgord, który słynie z przysmaków wykorzystujących obficie w swoich recepturach orzechy włoskie oraz świeże i suszone śliwki. A na północy Francji podaje się tradycyjnie galette na święto Trzech Króli - to galette des Rois, czyli ciasto Trzech Króli. 




SKŁADNIKI:
100 g cukru trzcinowego
50 g masła
4 łyżki kremówki (30-36%)
350 g posiekanych drobno orzechów włoskich
2 jajka
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier puder do dekoracji

Ciasto:
275 g mąki
150 g zimnego masła
100 g cukru
1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowej
1 jajko

WYKONANIE:
Nadzienie: wsyp do rondelka cukier trzcinowy, dodaj masło i śmietankę. Podgrzewaj składniki na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, po czym zdejmij z ognia i ostudź. 

Ciasto: przesiej mąkę, po czym utrzyj ją w palcach z masłem na masę przypominającą wyglądem i konsystencją bułkę tartą. Dodaj cukier, skórkę z cytryny, jajko i 1-2 łyżki wody, a następnie wymieszaj całość na miękkie ciasto. Zawiń je w folię i chłodź 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkuj 2/3 ciasta i wyłóż nim dno oraz boki natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy o średnicy około 20 cm. 

Drobno posiekaj orzechy. Ubij jajka, wymieszaj je z cynamonem oraz sokiem z cytryny i dodaj do ostudzonej masy cukrowej wraz z orzechami. Nałóż nadzienie na ciasto w tortownicy. Rozwałkuj resztę ciasta, zwilż jego brzegi, ostrożnie przykryj nim nadzienie orzechowe i dociśnij brzegi. Sprawdź, czy ciasto jest dobrze dociśnięte i nie ma w nim żadnych szczelin - inaczej podczas pieczenia wycieknie nadzienie. Na środku ciasta zrób nożem mały otwór. Ciasto piecz 50 minut w 180°C. Odstaw w tortownicy do ostudzenia, a następnie oddziel boki ciasta od formy i wyjmij wypiek. Posyp deser cukrem pudrem.






Bon appétit!



Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Polecam przepis, zwłaszcza, jeśli w zapasie jest spora ilość orzechów, z którą nie wiadomo, co robić:) Pozdrawiam!

      Usuń