Strony

czwartek, 27 marca 2014

ZAPIEKANKA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

Oto propozycja na szybki obiad lub smaczną kolację w iście amerykańskim stylu. Każda amerykańska rodzina ma swój własny przepis na zapiekankę faszerowaną mięsem, rybą lub warzywami. W tej pysznej wersji ciasto nadziewane jest wędzoną szynką i roztopionym serem. Polecam!




SKŁADNIKI (na 4-6 porcji, w zależności od tego, jak bardzo jesteśmy głodni;)):
400 g mąki oraz nieco do podsypania blatu
150 g zimnego masła
2 duże jajka i 1 do posmarowania zapiekanki
sól
zimna woda

Nadzienie:
1 brokuł
4 duże marchewki
2 pory
275 g wędzonej szynki
200 g sera monterey jack lub cheddara

WYKONANIE:
Wsyp do miski mąkę i łyżeczkę soli, rozetrzyj je palcami z masłem, dodaj jajka oraz 4-5 łyżek zimnej wody. Wymieszaj składniki na gładkie ciasto. Przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut.

Umyj brokuła i podziel go na różyczki. Obierz i pokrój w plasterki marchewki, a także oczyszczone pory. Zagotuj w garnku osoloną wodę, włóż marchewki i gotuj 2 minuty. Dodaj brokuły oraz pory i gotuj kolejne 3 minuty, po czym dokładnie osącz. Pokrój w kostkę szynkę i ser. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść okrągłą formę o średnicy około 27 cm (ja użyłam formy do tarty). Rozwałkuj połowę ciasta na oprószonym mąką blacie i wyłóż nim formę. Nałóż na spód odsączone warzywa, posyp je szynką i serem, a także dopraw pieprzem i solą. Rozwałkuj resztę ciasta i przykryj nim nadzienie. Dociśnij dobrze brzegi ciasta. W środku zapiekanki wytnij otwór, przez który podczas pieczenia będzie się wydostawać na zewnątrz para wodna. Wierzch zapiekanki posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ją 45 minut na złoty kolor. Aby danie było w pełni amerykańskie, podaj do zapiekanki ketchup:) 






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Pizze, kisze i zapiekanki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.


     


1 komentarz: