Oto nieprzyzwoicie czekoladowe ciacho! W tym kuszącym cieście wachlarzyk z plasterków gruszek skryty jest pod ciemnym i gorzkim kakao. Dla odmiany można przygotować śliwkową lub brzoskwiniową wersję ciasta. Polecam!
SKŁADNIKI:
2 gruszki - najlepsze będą twardsze owoce, dzięki temu nie rozpadną się w cieście
40 g kakao
125 ml mleka
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g miękkiego masła
200 g cukru
2 jajka
WYKONANIE:
Dno tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki formy natłuść i wysyp mąką. Obierz gruszki, oczyść z pestek i gniazd nasiennych, następnie pokrój każdą ćwiartkę owocu na 3 plasterki. Ułóż z nich wachlarzyk na dnie formy.
Wsyp kakao do miski. Podgrzej mleko i zalej nim kakao. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego ostygnięcia. W tym czasie przesiej mąkę z sodą i proszkiem do miski. W większym naczyniu umieść masło i cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę, dodaj jajka i ponownie zmiksuj. Następnie wmieszaj płynne kakao i wsyp mąkę. Wyłóż ciasto na gruszki w tortownicy i wyrównaj jego wierzch.
Ciasto piecz przez godzinę i 15 minut w 150°C, do tzw. suchego patyczka. Pozostaw ciasto w formie do lekkiego przestudzenia na około 10 minut, a następnie odwróć je do góry dnem i wyjmij z formy, usuwając z niego papier.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Witam nominoalismy Twoj blog w Liebster Blog Award
OdpowiedzUsuńPo szczegóły zapraszamy http://cookpl.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-adward.html
Zapraszam na mój kanał na youtube i fanpage na facebook'u.
OdpowiedzUsuńhttp://www.youtube.com/channel/UC_558sBMm4jd1kJcvijGqRA
https://www.facebook.com/AkademiaPysznosci