Strony

czwartek, 19 grudnia 2013

YULE LOG - ŚWIĄTECZNE POLANO

Świątecznych podróży ciąg dalszy:) W ostatnim wpisie prezentowałam islandzkie ciasto bożonarodzeniowe, dziś przyszła kolej na Wielką Brytanię. Yule Log to oryginalne ciasto tradycyjnie podawane na Boże Narodzenie. Swoim wyglądem ma przypominać kłodę drewna stawianą w kominku w Wielkiej Brytanii w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ciasto, składające się z biszkoptu i kremu maślanego, ma czekoladowy smak i wypełnione jest okruszkami białej czekolady. Aby wzbogacić aromat kremu, dodałam do niego esencję kawową oraz startą skórkę i sok z pomarańczy - masa smakowała jak najlepsza czekolada nadziewana pomarańczami:) Z podanej ilości składników wyszło mi dość sporo kremu, dlatego musiałam upiec jeszcze muffinki:) Szczerze polecam! 



SKŁADNIKI:
3 jajka
100 g cukru oraz trochę do posypania papieru
75 g mąki
25 g kakao
szczypta soli

Krem maślany:
175 g cukru
8 łyżek wody
4 żółtka
350 g masła w temperaturze pokojowej
100 g czekolady deserowej (ja dałam mleczną, nie gorzką, dlatego krem nie jest aż tak ciemny:))
50 g białej czekolady
2 łyżki esencji kawowej
skórka i sok z 1 pomarańczy

WYKONANIE:
Żółtka oddziel od białek. Utrzyj żółtka z cukrem, aż masa lekko zgęstnieje. Przesiej do niej mąkę oraz kakao i dodaj 1 łyżkę gorącej wody. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem delikatnie wmieszaj do masy za pomocą szpatułki bądź łyżki. Dużą blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia, wlej na nią przygotowaną masę na ciasto, wyrównaj i piecz w temperaturze 180°C przez 12-15 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Połóż na blacie arkusz papieru do pieczenia, posyp go cukrem i wyłóż na niego upieczone ciasto. Zdejmij papier po pieczeniu. a potem zroluj ciepłe ciasto z papierem oprószonym cukrem i ostudź. 

Przygotuj krem maślany: wsyp cukier do garnka, wlej 8 łyżek wody i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty. Ubij żółtka i wlej do nich cienkim strumieniem syrop (może być ciepły), cały czas ubijając, aż masa ostygnie i zgęstnieje. Następnie utrzyj krem z miękkim masłem. Dodaj do niego esencję kawową, skórkę oraz sok z pomarańczy. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i wymieszaj ją z kremem. 

Rozwiń biszkopt, posmaruj go 1/3 kremu maślanego i posyp startą białą czekoladą. Zwiń z powrotem w roladę. Odetnij ukośnie 1/3 ciasta. Posmaruj powierzchnię cięcia (tej odciętej części) kremem maślanym i przyklej do boku większej części rolady. Resztą kremy posmaruj „polano”, rozprowadzając masę nie gładko, ale zawijając ją lekko do góry - w ten sposób stworzymy wrażenie płonącej kłody:) Ciasto przechowuj w zimnym pomieszczeniu lub w lodówce. Krem w niskiej temperaturze idealnie zastyga.   








SMACZNEGO!


Przepis pochodzi z książki Torty i ciasta na specjalną okazję, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz