Strony

wtorek, 13 sierpnia 2013

PULPECIKI Z MAKARONEM

Dziś przepis na kolejne danie w kolorach włoskiej flagi - wychodzi na to, że takie lubię najbardziej;) Prostota w przygotowaniu, szybkość w wykonaniu i jak najdłuższa przyjemność w jedzeniu, czyli tak jak Włosi lubią najbardziej:)

SKŁADNIKI (na 3-4 porcje):
500 g makaronu świderki, najlepiej pełnoziarnistego
2 cebule
3 ząbki czosnku
500-600 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 puszka pokrojonych pomidorów
3 łyżeczki mielonej papryki
sól i pieprz
starty ser
świeże listki bazylii

WYKONANIE:
Makaron ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem kilku kropel oliwy - zgodnie z przepisem na opakowaniu. Makaron ma być al dente. 1 cebulę obrać, drobno posiekać i włożyć do większej miski. Wbić do niej jajko, dodać mielone mięso, wsypać bułkę tartą, a na koniec wlać 1-2 łyżki letniej wody. Całość wyrobić na jednolitą masę, doprawić solą i pieprzem. Z masy formować małe pulpeciki, trochę większe od orzecha włoskiego - zresztą wielkość według własnych upodobań:) Podczas formowania warto co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie, aby masa nie przywierała do dłoni. Tak uformowane pulpeciki podsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. 
Pozostałą cebulę i czosnek obrać, wszystko zeszklić na 1 łyżce oleju. Do cebuli i czosnku dodać pomidory z puszki (puszkę można nieco obmyć w wodzie i całą zawartość wlać również na patelnię). Wszystko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Jeśli sos będzie nieco kwaśny, można dodać 1 łyżeczkę cukru. Całość dusić, aż sos zgęstnieje. Do przygotowanego sosu ostrożnie przekładać obsmażone pulpeciki. Wszystko razem chwilę podgrzewać. Na wyłożony na talerz makaron nałożyć sos wraz z pulpecikami, na górę zetrzeć nieco żółtego sera - np. parmezanu, a całość udekorować listkami bazylii.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz