Ciasteczka iście bożonarodzeniowe w smaku, ale kto zabroni ich konsumpcji w letnie popołudnie?:) Wyjątkowo korzenne, kruche herbatniki skuszą każdego swoim zachwycającym aromatem cytryny i sherry. Są tak pyszne, że jest mało prawdopodobne, aby długo poleżały na talerzu. Ciasteczka oryginalnie pochodzą z Hiszpanii, podaje się je między innymi w przytulnej kawiarni Muzeum Sztuk Pięknych w Sewilli.
SKŁADNIKI (na około 30 sztuk):
1 jajko
szczypta soli
75 g cukru trzcinowego
1 łyżka kakao
1 cytryna
100 g masła
220 g mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka średniosłodkiego sherry
WYKONANIE:
Oddziel białko od żółtka i ubij białko ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj do niej wymieszany cukier z kakao. Zetrzyj drobno skórkę z cytryny. Ubij masło na miękki puch. Przesiej do niego mąkę z proszkiem i przyprawami, po czym wymieszaj na miękkie ciasto z masą z białka, skórką z cytryny, żółtkiem i sherry. Zagnieć całość na gładkie ciasto, a potem rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Następnie wytnij z ciasta krążki foremką o średnicy 5 cm. Ułóż krążki na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piecz 20-25 minut w temperaturze 170°C. Zimne ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Ciasteczka wylądują zaraz w piekarniku:)
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz