Dziś debiut na blogu - pierwszy wpis z serii domowe alkohole:) Przepis na likier kakaowy znalazłam w kalendarzu kartkowym, na odwrocie kartki z dnia 27 stycznia:) Taki kalendarz to naprawdę bogate źródło inspiracji kulinarnych:) Likier jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy ładna butelka lub karafka i macie elegancki apéritif dla gości.
SKŁADNIKI (na butelkę lub karafkę o pojemności 0,75 litra):
1,5 szklanki mleka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1/2 paczki cukru waniliowego
200 ml spirytusu
5 żółtek
WYKONANIE:
Kakao zaparzyć niewielką ilością wody i rozetrzeć na gęstą masę, wlać letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając równocześnie cukier waniliowy. Lepiej użyć cukru pudru, bo ten lepiej się rozpuści. Jeśli użyjecie zwykłego cukru kryształu, to wtedy warto ucierać żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie stopniowo wlewać spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, aby składniki się połączyły. Likier przelać do czystej, wyparzonej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć.
Świetny przepis na coś pysznego, na pewno zrobię i podlinkuję,że przepis pochodzi z tego bloga,pozdrawiam ciepło. (www.nogawkuchni.blogspot.com i www.niekupujwciemno.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Naprawdę polecam przepis. Dziękuję za odwiedziny, pozdrawiam:)
UsuńCzy mozna go konsumowac zaraz po zrobieniu?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej. Ja tak zrobiłam:) Pozdrawiam!
UsuńCzy mozna konsumowac ten likier zaraz po zrobieniu?
OdpowiedzUsuń