Dziś klasyka gatunku cukierniczego, magdalenki. Wreszcie mogłam je zrobić - dzięki Sissy za prezent w postaci foremki na magdalenki:) To niesamowite, jak z kilku zwykłych składników mogą powstać takie małe cudeńka. Podstawą w przyrządzaniu ciastek jest cierpliwe ubijanie jajek z cukrem nad kąpielą wodną, a potem delikatne wmieszanie przesianej mąki. Autorstwo przepisu na magdalenki nie jest ostatecznie ustalone. Zgodnie z jedną opowieścią, paryski książę podczas wizyty w mieście w Lotaryngii zachwycił się mistrzynią cukiernictwa imieniem Madeleine i jej wypiekami. Nazwał jej ciastka od imienia autorki i zabrał ze sobą przepis na nie na dwór w Wersalu, gdzie stały się przebojem. Magdalenki, o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, piecze się w specjalnych foremkach. Jednak bez obaw. Jeśli takich nie macie, to można z powodzeniem użyć płytkich foremek na bułeczki lub nałożyć masę do szprycy bądź rękawa cukierniczego ze zwykłą szeroką końcówką i wycisnąć paski ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
SKŁADNIKI (ja z tych proporcji upiekłam 20 ciastek):
60 g masła
2 jajka
50 cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
50 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier puder po posypania
WYKONANIE:
Roztop masło i lekko posmaruj nim foremki na magdalenki - ale tylko w przypadku foremek metalowych, tych silikonowych nie trzeba niczym smarować. Resztę masła odstaw do ostudzenia. Włóż jajka, cukier i ekstrakt waniliowy do żaroodpornej lub metalowej miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Ubijaj, aż masa będzie bardzo gęsta, jasna i sztywna. To kluczowy moment przyrządzania magdalenek, wymaga on trochę cierpliwości (ubicie sztywnej masy zajęło mi z dobre 10-15 minut). Masę zdejmij następnie z ognia i ubijaj jeszcze 2 minuty, aż będzie już bardzo gęsta. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą, po czym wsyp ją do masy i delikatnie wymieszaj szpatułką bądź łyżką. Na koniec połącz całość z roztopionym masłem. Napełnij foremki ciastem do 3/4 wysokości i wyrównaj wierzchy. Piecz magdalenki 10-12 minut w 200°C na złoty kolor. Po wyciągnięciu z piekarnika przestudź je w foremce okoły minuty i wyjmij. Magdalenki posyp przed podaniem cukrem pudrem.
Ubita na sztywno masa jajeczno-cukrowa sprawi, że magdalenki będą pulchne i delikatne
Małe cudeńka:)
Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Jakiś tydzień temu kupiłam sobie foremkę na magdalenki, dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńTo będzie jak znalazł:) Dziękuję za odwiedziny!
Usuń