Strony

czwartek, 28 listopada 2013

SAŁATKA Z KUSKUSEM, FETĄ I KUKURYDZĄ

Dziś odejdę od słodkości, ale nie na długo:) Historia tego dania jest krótka: były oliwki, potem kupiono kuskus, a reszta składników się znalazła:) Przepis na sałatkę zaczerpnęłam z programu Pyszne 25 Anny Starmach, gdzie kuskus gościł w roli farszu do pieczonej papryki. A ja zrobiłam z niego sałatkę i też wyszło smacznie:) 

SKŁADNIKI:
300 g kaszy kuskus
1 pomidor
1 czerwona cebula
puszka kukurydzy
garść czarnych oliwek
kostka sera feta (dałam nieco mniej)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
natka pietruszki

WYKONANIE:
Kuskus zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy i czekamy, aż napije się ona wody. Tak ugotowaną kaszę mieszamy widelcem. Dodajemy resztę składników: pokrojony drobno pomidor, posiekaną cebulę, przekrojone na pół oliwki, kukurydzę, natkę pietruszki, doprawiamy solą (choć z nią ostrożnie, bo feta jest słona), pieprzem, skrapiamy oliwą i wszystko mieszamy. Na koniec, na samą górę wykładamy pokrojony w małą kostkę ser. Nałożoną na talerz sałatkę można jeszcze skropić oliwą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. super pomysł na sałatkę, bardzo lubię kuskus więc na pewno wypróbuję, zamiast fety dodam ser bałkański (np.z Lidla), troszkę mniej słony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wielbicielom kuskusa sałatka na pewno zasmakuje:) Można do niej dodać składniki według własnych upodobań smakowych, zaimprowizować:) Dziękuję za odwiedziny Gosiu, pozdrawiam!

      Usuń