Dziś odejdę od słodkości, ale nie na długo:) Historia tego dania jest krótka: były oliwki, potem kupiono kuskus, a reszta składników się znalazła:) Przepis na sałatkę zaczerpnęłam z programu Pyszne 25 Anny Starmach, gdzie kuskus gościł w roli farszu do pieczonej papryki. A ja zrobiłam z niego sałatkę i też wyszło smacznie:)
SKŁADNIKI:
300 g kaszy kuskus
1 pomidor
1 czerwona cebula
puszka kukurydzy
garść czarnych oliwek
kostka sera feta (dałam nieco mniej)
oliwa z oliwek
sól i pieprz
natka pietruszki
WYKONANIE:
Kuskus zalewamy wrzątkiem nieco ponad powierzchnię kaszy i czekamy, aż napije się ona wody. Tak ugotowaną kaszę mieszamy widelcem. Dodajemy resztę składników: pokrojony drobno pomidor, posiekaną cebulę, przekrojone na pół oliwki, kukurydzę, natkę pietruszki, doprawiamy solą (choć z nią ostrożnie, bo feta jest słona), pieprzem, skrapiamy oliwą i wszystko mieszamy. Na koniec, na samą górę wykładamy pokrojony w małą kostkę ser. Nałożoną na talerz sałatkę można jeszcze skropić oliwą.
Smacznego!
super pomysł na sałatkę, bardzo lubię kuskus więc na pewno wypróbuję, zamiast fety dodam ser bałkański (np.z Lidla), troszkę mniej słony :)
OdpowiedzUsuńWielbicielom kuskusa sałatka na pewno zasmakuje:) Można do niej dodać składniki według własnych upodobań smakowych, zaimprowizować:) Dziękuję za odwiedziny Gosiu, pozdrawiam!
Usuń