Strony

czwartek, 20 lutego 2014

ROLADKI STRUDLOWE Z MIELONYM MIĘSEM

Dawno na blogu nie było przepisu na coś mięsnego, dlatego pora to zmienić;) Dziś przedstawiam klasyczne austriackie danie w wersji z wytrawnym nadzieniem z doprawionej ziołami wieprzowiny, boczku i warzyw. Posypane bułką tartą roladki są niezwykle kruche i delikatne. Ciasto na strudel można przygotować wcześniej - maksymalnie 2 dni - i przechowywać w lodówce, aż do wykorzystania.



SKŁADNIKI (na 12 roladek):
300 g mąki oraz nieco do podsypania blatu
1 łyżeczka soli
3 duże jajka
tłuszcz do formy

Nadzienie:
1 marchewka
50 g wędzonego boczku
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
0,5 kg mielonej wieprzowiny
1 łyżka suszonego majeranku
125 ml bulionu warzywnego
2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz

WYKONANIE:
Wsyp do miski mąkę i łyżeczkę soli. Dodaj jajka i wymieszaj wszystko na miękkie ciasto. Lekko je zagnieć, po czym schłodź w lodówce przez 30 minut.

Nadzienie: obierz i pokrój w małą kostkę marchewkę, cebulę i czosnek. Pokrój drobno boczek. Roztop masło na patelni i zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj marchewkę, boczek, mielone mięso oraz majeranek. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż 10 minut na wolnym ogniu, aż mięso się zrumieni, a płyn odparuje. Następnie zdejmij nadzienie z ognia i przestudź. 

Rozwałkuj ciasto na duży płat na lekko oprószonym mąką blacie. Rozsmaruj na nim masę mięsną i zwiń je, formując roladę. Pokrój ją na 12 części i ułóż je w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Polej roladki bulionem warzywnym i posyp bułką tartą. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto będzie chrupiące, a obłożenie rumiane. 




Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz