My mamy swojego „Śledzika”, a w Anglii obchodzony jest w wigilię Środy Popielcowej - Dzień Naleśnika:) Zwyczaj bierze swój początek od pewnej damy mieszkającej w hrabstwie Buckinghamshire, która tak zapamiętale smażyła naleśniki, iż o mały włos nie zdążyła na nabożeństwo pokutne odbywające się tradycyjnie przed rozpoczęciem Wielkiego Postu. Nie chcąc tracić już ani chwili, pobiegła do kościoła... z patelnią i smażącym się na niej naleśnikiem:) Do dziś odbywają się w Anglii w przeddzień Środy Popielcowej biegi z patelniami - w zabawie ocenia się przede wszystkim szybkość i precyzję uczestników w przewracaniu naleśników:)
Dzisiejszy przepis na ziołowe naleśniki z pieczarkami to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie. Smaku dodaje mu jedwabisty i delikatny sos serowy. W tym przypadku naleśniki są na wodzie, a nie na mleku. Taką wersję robiłam po raz pierwszy i osobiście muszę przyznać, że jest o wiele lepsza, naleśniki są zdecydowanie bardziej delikatne i lepiej się pieką. Zatem smacznego Dnia Naleśnika, Moi Drodzy:)
SKŁADNIKI (na 8 naleśników):
1 pęczek natki pietruszki
4 duże jajka
125 g mąki
szczypta soli
300 ml wody
olej do smażenia
Nadzienie:
1 duża cebula
325 g pieczarek
olej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
Sos:
100 g żółtego sera sera (ja użyłam Radamera)
25 g masła
2 łyżki mąki
200 ml mleka
szczypta pieprzu cayenne
WYKONANIE:
Natkę umyj i drobno posiekaj, tak aby otrzymać jej 3 łyżki. Ubij jajka z niewielką ilością wody, wmieszaj mąkę i szczyptę soli, a potem stopniowo wlej 300 ml wody i wymieszaj całość na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut.
Przygotuj nadzienie: obierz i drobno posiekaj cebulę. Pokrój w plasterki grzyby. Rozgrzej na patelni olej i zeszklij na nim cebulę. Dodaj rozgnieciony czosnek i pokrojone grzyby. Zwiększ ogień i duś wszystko do momentu, aż sok, który puściły pieczarki, wyparuje. Dopraw wszystko solą i pieprzem, zdejmij z ognia.
Przygotuj sos: zetrzyj ser. Roztop w małym rondlu masło i wmieszaj mąkę. Zdejmij z ognia. Stopniowo wlej mleko, energicznie mieszając, aby nie dopuścić do powstania grudek. Następnie doprowadź sos do wrzenia, cały czas mieszając, chwilę go pogotuj, aby zgęstniał. Dodaj ser oraz pieprz i gotuj na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści.
Rozgrzej nieco oleju na patelni i usmaż cienkie naleśniki. Podgrzej nadzienie i sos. Nałóż farsz na naleśniki i zwiń je według upodobania. Polej sosem i od razu podawaj.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
smaczny pomysł:) lubię naleśniki:) ciekawy blog, obserwuje:)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie! Zapraszam znowu:)
OdpowiedzUsuń