Domowe, chrupiące ciasteczka z kawałkami czekolady i orzechami smakują wybornie, a ponadto są wyjątkowo łatwe do przygotowania. Przechowywane z pojemniku czy puszce będą 'jak znalazł' do filiżanki herbaty czy kawy.
SKŁADNIKI (na około 25 sztuk):
100 g miękkiego masła
75 g jasnego brązowego cukru
1 łyżka syropu złocistego golden syrup lub miodu
50 g orzechów włoskich
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g groszków czekoladowych lub startej na tarce o grubych oczkach czekolady
1 jajko
kilka kropli esencji waniliowej
WYKONANIE:
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C i wyłóż dwie blachy piekarnikowe papierem do pieczenia. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę, po czym wymieszaj ją z syropem lub miodem. Posiekaj grubo ostrym nożem orzechy i dodaj je do masy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i groszkami czekoladowymi. Następnie dokładnie wmieszaj jajko i esencję z wanilii. Ułóż na blasze w odstępach czubate łyżeczki masy. Piecz ciasteczka 15-20 minut, aż nieco urosną i lekko się zrumienią.
Ciasteczka gotowe na wizytę w piekarniku:)
Smacznego:)
Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz