Strony

sobota, 13 lipca 2013

MAKARON Z SEREM

Kulinarnych podróży ciąg dalszy - dziś Wielka Brytania. Makaron z serem, niegdyś ulubione danie Brytyjczyków, nadal pozostaje świetną propozycją na kolację. Delikatne rurki w kremowym sosie zostają zapieczone pod złocistym serem i plastrami pomidorów. 


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
350 g makaronu rurki
450 ml mleka
50 g masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki musztardy 
175 g dojrzałego sera cheddar
2 pomidory
sól i czarny pieprz
bazylia do dekoracji

WYKONANIE:
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Wrzuć makaron i gotuj na średnim ogniu zgodnie z przepisem na opakowaniu, aż makaron będzie al dente. Osącz go na sicie, włóż z powrotem do garnka i odstaw na bok. W tym czasie przygotuj sos. W dużym garnku umieść mleko, masło i mąkę. Ostrożnie podgrzej. Powoli doprowadź do wrzenia, ubijając trzepaczką, aż masa zgęstnieje i się zagotuje. Dodaj musztardę. Gotuj minutę, ciągle mieszając. Zetrzyj ser. Połowę dodaj do sosu w garnku i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos dodaj do ugotowanego makaronu, wymieszaj, po czym przełóż do płytkiego naczynia do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Pokrój pomidory w cienkie plastry i ułóż je na wierzchu makaronu, a potem posyp resztą startego sera. Zapiekaj danie, aż wierzch stanie się złotobrązowy i zacznie wrzeć (mojemu piekarnikowi zajęło to około 10 minut:)) Podawaj od razu, dekorując listkami świeżej bazylii.   

Włoska flaga na talerzu:)

Przepis ten można urozmaicić na kilka sposobów, dodając do dania, np.: 4 plasterki wędzonego boczku, pokrojonego w niewielkie kawałki, lub 100 g mrożonego zielonego groszku na 5 minut przed końcem gotowania bądź też ser pleśniowy o intensywnym smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz