Te małe, lekkie, ziemniaczane kluseczki, znane jako gnocchi, pochodzą z Piemontu, ale są niezwykle popularne w całych północnych Włoszech. Podaje się je przy wyjątkowych okazjach, na przykład podczas sylwestra lub w ostatni piątek karnawału w Weronie, ale też na co dzień - turystom - by poznali ich niezapomniany smak. Smakują wybornie z sosem pomidorowym, listkami szałwii i odrobiną startego parmezanu.
SKŁADNIKI (dla 4 osób):
1 kg mączystych ziemniaków, np. Ikar
sól i pieprz
800 g dojrzałych pomidorów (lub 800 g pomidorów z puszki)
1 jajko
2 małe cebule
15 g masła
16-20 małych listków szałwii
200-250 g mąki pszennej oraz trochę do oprószenia dłoni
1 łyżka mąki ziemniaczanej
50 g parmezanu
opcjonalnie 1 łyżeczka cukru i listki świeżej bazylii
WYKONANIE:
Obierz ziemniaki, przekrój je na pół i gotuj w osolonym wrzątku do miękkości. Obierz ze skórki pomidory, przekrój je, usuń pestki i pokrój grubo miąższ. Obierz i drobno posiekaj cebule. Roztop na patelni masło i krótko podsmaż na nim listki szałwii, po czym odłóż je na bok. Zeszklij na maśle cebulę, a następnie dodaj pomidory (świeże - pokrojone lub bezpośrednio z puszki). Dopraw je i duś bez przykrycia na małym ogniu około 20 minut. Jeśli sos będzie zbyt kwaśny, dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odcedź ziemniaki, utłucz i dopraw do smaku pieprzem. Zostaw do ostudzenia. Dodaj jajko i zagniataj sztywne ciasto, dodając stopniowo mąkę - pszenną i ziemniaczaną. Uformuj z masy wałeczki długości 2-3 cm. Podczas formowania kluseczek, trzeba stale oprószać ręce mąką. Jeśli ciasto będzie wystarczające sztywne, a nie kleiste, odciśnij lekko na każdym wałeczku widelec, tworząc wzorki. Gotuj kluseczki w osolonej wodzie przez około 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Gotowe gnocchi polej sosem pomidorowym, udekoruj podsmażonymi listkami szałwii lub listkami świeżej bazylii i posyp startym parmezanem.
Barwy Italii na talerzu:)
- jeśli używamy pomidorów z puszki, warto podkręcić ich smak kilkoma drobno posiekanymi pomidorami suszonymi
Przepis pochodzi z książki Ziemniaki na wiele sposobów, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz