Muffinki łączą w sobie słodycz ciasta z kwaskowym posmakiem zanurzonych we wnętrzu malin. A do tego ta chrupiąca kruszonka, mniam...
SKŁADNIKI (na 12-13 sztuk):
175 g mąki
50 g cukru
50 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
115 g roztopionego masła
1 jajko
120 ml mleka
150 g świeżych malin
skórka starta z jednej cytryny
Kruszonka:
25 g drobno posiekanych orzechów włoskich
50 g cukru trzcinowego
20 g mąki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
40 g roztopionego masła
WYKONANIE:
Przesiej do miski mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj cukier - zwykły i trzcinowy - oraz sól. Wszystko wymieszaj. Następnie do suchych składników dodaj roztopione i nieco ostudzone masło, jajko oraz mleko i połącz wszystko za pomocą miksera - niezbyt długo, tylko do momentu, aż składniki się wymieszają. Na koniec dodaj maliny i skórkę z cytryny - wymieszaj wszystko ostrożnie łyżką. Przełóż ciasto do formy na muffinki - papierowych papilotek lub silikonowych foremek (najlepiej do 3/4 ich wysokości).
Przygotuj kruszonkę: połącz ze sobą orzechy, cukier trzcinowy, mąkę i cynamon. Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj, aż się wszystko połączy. Przełóż kruszonkę na wierzch każdego muffinka. Piecz je w 180°C około 25 minut, aż zbrązowieją.
Muffinki przygotowane na wizytę w piekarniku:)
Smacznego:)
Przepis pochodzi z książki The complete book of Baking autorstwa Carole Clements.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz