Strony

piątek, 13 września 2013

ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Dziś propozycja na pyszną i ciekawą przekąskę. Proste, ale smakowite nadzienie z wędzonego boczku skusi swym aromatem niejednego amatora mięsnych rarytasów;) Ciasto na roladki jest kruche i lekkie, a konsystencją przypomina ciasto francuskie. Roladki doskonale smakują w połączeniu z piwem, które uzupełnia wędzony posmak boczku.



SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
Ciasto:
325 g mąki
szczypta soli
100 g zimnego masła
150 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki mleka
Nadzienie:
350 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
15 g masła
czarny pieprz
sól
1 jajko do posmarowania

WYKONANIE:
Przesiej mąkę z solą na blat kuchenny, dodaj do nich pokrojone masło. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem - dodaj do mąki. Wyrób wszystko dłońmi na miękkie ciasto. Przykryj i odstaw do lodówki na czas przyrządzania nadzienia. 
Usuń skórę z boczku i pokrój go drobno. Obierz i drobno pokrój cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni roztop masło i smaż na nim boczek i cebulę, aż wszystko się zrumieni i zmięknie. Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw farsz do ostudzenia. 
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i pokrój na 12 prostokątów (mniej więcej 12x10 cm). Rozsmaruj na cieście nadzienie, zostawiając wolne boki każdego prostokąta. Zawiń do środka brzegi i zwiń prostokąty w roladki. Ułóż je złączeniem do dołu na natłuszczonej blasze piekarnikowej. Każdą roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, doprawionym solą i pieprzem. Piecz roladki w 190°C przez 20-25 minut, aż wyrosną i się zrumienią. 



 Nadzienie - kto by tam zwracał uwagę na tłuszcz:)



Warsztat pracy:)





Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Pomysły na piknik, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz