Dzisiejsze danie to propozycja na błyskawiczny i smaczny obiad. Lekko podsmażona cukinia, uduszona w pysznym sosie śmietanowym z cebulą, doskonale łączy się ze świeżym smakiem fety. Przed podaniem wystarczy posypać danie świeżymi ziołami, które akurat mamy pod ręką, lub na przykład startą mozzarellą.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
400 g makaronu - np. rurki lub świderki (ja użyłam odmiany pełnoziarnistej, która jest nie tylko zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza)
600 g cukinii
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku
150 ml kremówki 36%
200 g sera feta
do dekoracji świeże zioła (np. bazylia) lub starta mozzarella
sól i pieprz
WYKONANIE:
Cukinię obierz "co drugie cięcie" - tak, by powstały dekoracyjne pasy. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w półcentymetrowe plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Obierz cebulę i czosnek - cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę lekko zrumień na oliwie, a czosnek krótko przesmaż, uważając by nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki. Pokrój drobno boczek, włóż go na patelnię do cebuli i czosnku i krótko podsmaż, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię i dopraw składniki solą (z nią ostrożnie, bo feta jest słona) oraz pieprzem. Gdy cukinia będzie już miękka, wlej kremówkę i duś na małym ogniu 6-8 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, al dente. Wkrusz fetę do dużej miski. Makaron osącz na sicie i wymieszaj z fetą. Dodaj makaron do cukinii, wymieszaj, aż cały pokryje się sosem, po czym posyp każdą porcję świeżymi ziołami lub tartą mozzarellą.
Smacznego!
Przepis pochodzi z książki Szybkie dania z makaronu, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz