Lato ukradkiem nas już opuszcza, dlatego niech ten cytrynowo-słoneczny torcik przypomni nam upalne dni i pozwoli przetrwać do następnych kanikuł :)
SKŁADNIKI:
Spód ciasta:
100 g masła
200 g biszkoptów - okrągłych lub podłużnych
Masa i dekoracja:
1 opakowanie kisielu cytrynowego
100 g twarożku śmietankowego
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
owoce do dekoracji - ja użyłam akurat brzoskwiń
WYKONANIE:
Spód ciasta: masło roztopić. Biszkopty włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), przełożyć do niej masę biszkoptową, dobrze ją dociskając i wyrównując. Można również postawić na paterze jedynie obręcz tortownicy, a w środek przełożyć masę. Spód schłodzić w lodówce.
Masa: kisiel wymieszać dokładnie z 250 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut. Ser utrzeć na gładką masę z 75 g cukru, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Kisiel wymieszać z resztą cukru, stale mieszając, podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania, następnie wystudzić. Ser wymieszać z tężejącym kisielem. Śmietanę ubić - dla lepszego ubicia dodać 2 łyżki cukru pudru, ubitą dodawać stopniowo do sera. Wszystko delikatnie wymieszać, by śmietana nie opadła. Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, a tort udekorować owocami. Ciasto podawać schłodzone.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz