Strony

poniedziałek, 7 października 2013

MUFFINKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Zgodnie z obietnicą złożoną w ostatnim poście - klik, zamieszczam przepis na muffinki widniejące na zdjęciu obok tych z bananami i cynamonem :)





SKŁADNIKI (na 12 muffinek):
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru trzcinowego
1 jajko
1 łyżeczka esencji waniliowej
225 ml mleka
50 g masła
75 g posiekanej białej czekolady (ja użyłam białych groszków czekoladowych)

WYKONANIE:
Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Utrzeć jajko z cukrem, następnie dodać do nich mleko, ostudzone masło oraz esencję waniliową - wszystko lekko zmiksować. Do zmiksowanych składników dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie lekko zmiksować. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, wymieszać wszystko szpatułką - czekolada ma być wyczuwalna po upieczeniu, musi chrupać:) Muffinki piec 20 minut w 200°C. 


Muffinki z białą czekoladą - patrz muffinki jaśniejsze:)
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Jako że wyznaje zasade - biała czekolada nie czekolada to nie jestem przekonana. Ale jako że to muffinki to myśle że bym z chęcią spróbowała:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście polecam, może akurat zasmakują:) Dziękuję za odwiedziny!

    OdpowiedzUsuń