Przepyszne, kruche tartaletki o orzechowo-karmelowym nadzieniu. Przyjemne również dla oka, gdyż niezwykle wdzięcznie wyglądają na stole. Małe, eleganckie i fikuśne:) W Anglii takie drobne słodkości określa się jako „bitesize bakes”, czyli wypieki „na raz" do buzi. Ja użyłam orzechów pekan, ale świetnie sprawdzą się również orzechy włoskie.
SKŁADNIKI (na 24 tartaletki):
Ciasto:
115 g twarogu śmietankowego
115 g masła
115 g mąki
Nadzienie:
2 jajka
115 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
25 g masła - roztopionego (to są 2 łyżki)
115 g orzechów
WYKONANIE:
Do dużej miski przełóż twaróg oraz pokrojone w mniejsze kawałki masło. Przesiej do nich połowę mąki i wszystko zmiksuj. Dodaj resztę mąki, zmiksuj, a następnie wyrób ciasto rękami, aby połączyć wszystko dokładnie ze sobą i uformować gładką kulę. Ciasto rozwałkuj dość cienko i przy pomocy okrągłych foremek o pokarbowanych brzegach (średnica 6 cm) wytnij 24 ciastka. Wycięte tartaletki przełóż do formy na mini-muffinki (zamieszczam poniżej zdjęcie tej foremki) i schłodź je kilka minut w lodówce. W tym czasie przygotuj nadzienie.
W misce ubij lekko jajka. Stopniowo dodawaj do nich cukier, ekstrakt z wanilii, sól oraz roztopione masło, cały czas wszystko miksując. Z orzechów odłóż 24 większe części - najlepiej połówki. Resztę drobno posiekaj. Do każdej tartaletki nałóż po łyżce posiekanych orzechów, a na nie wlej nadzienie. Na górze ułóż po połówce odłożonych orzechów. Tartaletki piecz w 180°C przez 20 minut, aż nadzienie się zetnie.
Przydatne akcesoria
Smacznego!
O łał, strasznie ciekawy przepis, szczególnie dla takiego karmelomaniaka jak ja :). Orzechowe jedzenie jest idealne na jesień, na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńSzczerze polecam! Dziękuję za odwiedziny i zapraszam ponownie:)
UsuńKarmel i orzechy, musiało być pysznie :)
OdpowiedzUsuńOj, było było:)
Usuń