Strony

środa, 16 kwietnia 2014

MUFFINY Z ORZECHAMI

Dawno już nie zamieściłam na blogu przepisu na moją ulubioną formę wypieków, czyli muffinki:) Czas nadrobić zaległości. Oto cudownie maślane babeczki, z orzechowo-czekoladowym nadzieniem. Babeczki są idealne na drugie śniadanie lub na podwieczorek, w połączeniu z filiżanką kawy bądź herbaty smakują... niebiańsko;)




SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
175 g miękkiego masła
175 g cukru
175 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/4 łyżeczki esencji migdałowej
2 łyżki mleka

Nadzienie i dekoracja:
3 łyżki kremu czekoladowego do pieczywa
50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
75 g cukru pudru
kilka kropli esencji migdałowej

WYKONANIE:
Włóż masło z cukrem do dużej miski, przesiej do niej mąkę i proszek do pieczenia, a potem dodaj jajka oraz obydwie esencje i utrzyj wszystko na gładką masę, jednak nie za długo - z ciasta z grudkami wychodzą lepsze muffinki:) Na koniec dodaj mleko i ucieraj, aż ciasto nabierze takiej konsystencji, że będzie łatwo spływać z łyżki.

Przygotuj nadzienie: włóż do miski krem czekoladowy oraz połowę orzechów i wymieszaj z 4 łyżkami ciasta. Papierowe papilotki na muffinki lub silikonową formę na babeczki napełnij ciastem do połowy wysokości. Następnie nałóż do każdej porcji łyżeczkę nadzienia i przykryj resztą ciasta. Piecz 20 minut w 190°C, aż muffiny wyrosną i się zrumienią. Kiedy ostygną, wymieszaj cukier puder z kilkoma łyżeczkami wody i kilkoma kroplami esencji migdałowej na rzadki lukier. Rozsmaruj go na wierzchu babeczek i posyp resztą orzechów, po czym odstaw do zastygnięcia.






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.




   

2 komentarze: