Strony

czwartek, 10 kwietnia 2014

CIASTO BANANOWO-KOKOSOWE

Oto wypiek z serii jednogarnkowych:) Ciasto z bananami i kokosem ma naturalną słodycz i zachowuje przez kilka dni wyjątkową delikatność oraz wilgotność. W cztery dni po upieczeniu było nadal mokre i świeże, no i smakowało gościom:) 




SKŁADNIKI:
1/2 cytryny
400 g dojrzałych, miękkich bananów
100 g miękkiego masła
100 g cukru
2 duże jajka
225 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
4 łyżki płynnego miodu

WYKONANIE:
Zetrzyj drobno skórkę z cytryny i wyciśnij z niej sok. Obierz banany, a następnie rozgnieć je z sokiem cytrynowym widelcem lub ubijakiem do ziemniaków - ta druga opcja jest lepsza:) Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę i wmieszaj do niej stopniowo jajka z mąką, proszkiem i solą, a także 40 g wiórków kokosowych, skórkę z cytryny i 3 łyżki miodu. Utrzyj składniki na gładką masę, po czym wmieszaj do niej na końcu rozgniecione banany. 

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki natłuść i wysyp mąką. Przygotowane ciasto przełóż do formy i wyrównaj jego wierzch. Ciasto piecz w 180°C przez godzinę i 10 minut, aż będzie złociste i popęka na wierzchu. Po lekkim wystudzeniu wyjmij ciasto z formy, a gdy już całkiem ostygnie posmaruj je podgrzaną łyżką miodu i posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.


Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Tradycyjne ciasta, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz