Strony

czwartek, 16 stycznia 2014

PLACUSZKI DROŻDŻOWE PO MAROKAŃSKU

Dzisiejszy przepis to nowa, arabska odsłona naleśników. Słodkie dania kuchni marokańskiej obfitują w migdały, cytryny, pomarańcze i daktyle, podobnie zresztą jak kuchnia turecka. Skrzyżowanie ciasta drożdżowego i naleśnikowego sprawia, że usmażone placuszki są miękkie i puszyste. Sos uzyskuje się z pomarańczy, cytryny, miodu i migdałów, a same naleśniki obłożone są dodatkowo bananami - mniam:) Placuszki mogą być zarówno wyśmienitym deserem po głównym daniu, jak też posiłkiem samym w sobie - ja spałaszowałam je na obiad:) Z pewnością przypadną do gustu najmłodszym domownikom!



SKŁADNIKI (na ok. 14-16 placuszków):
2 łyżeczki suszonych drożdży lub 25 g świeżych
1 łyżka cukru
2 jajka
125 g mąki
szczypta soli
35 g masła
2 banany - jako dodatek

Sos:
1 mała pomarańcza
1 cytryna
150 ml mleka
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
2 łyżki płynnego miodu
25 g mielonych migdałów

WYKONANIE:
Ciasto: włóż do miski drożdże z cukrem, wmieszaj 90 ml letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż powierzchnia płynu spieni się. Następnie wmieszaj jajka, mąkę, sól i 90 ml wody. Masło roztop, ostudź, wlej do ciasta i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut. 

Sos: umyj pomarańczę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Włóż skórkę z pomarańczy do rondla razem z mlekiem, mąką kukurydzianą, miodem oraz mielonymi migdałami, doprowadź do wrzenia i gotuj 2-3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdejmij go z ognia. Dodaj sok z pomarańczy i łyżkę soku z cytryny. 

Rozgrzej na dużej patelni niewielką ilość oleju i usmaż z ciasta placuszki. Przed każdą partią smażenia natłuszczaj lekko patelnię. Obierz i pokrój w plastry banany. Pokrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ułóż placuszki na talerzach, udekoruj bananami i polej sosem.

Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Naleśniki w każdej postaci


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz