Strony

piątek, 3 stycznia 2014

PIKANTNE NALEŚNIKI PO WĘGIERSKU

Po serii przepisów na słodkie wypieki przyszedł czas na coś „na ostro”:) Zapiekane pikantne naleśniki z mielonym mięsem, mieloną papryką oraz chili to łatwa, niedroga i zawsze atrakcyjna propozycja na obiad bądź kolację. Naprawdę polecam!


SKŁADNIKI (na 8 sztuk naleśników):
Ciasto na naleśniki:
4 jajka
300 ml mleka
175 g mąki
szczypta soli
olej do smażenia

Farsz:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
0,5 kg mielonego mięsa
1 łyżka mielonej papryki
szczypta pokruszonej papryczki chili
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
300 ml śmietany 18% lub 22%
1 łyżka mąki
natka pietruszki do posypania

WYKONANIE:
Naleśniki: jajka ubić z niewielką ilością mleka. Wmieszać mąkę oraz sól i stopniowo wlewać resztę mleka, mieszając, aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do napęcznienia na 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju - naprawdę niewielką (można go rozprowadzić za pomocą pędzelka). Smażyć cienkie naleśniki, za każdym razem natłuszczając delikatnie patelnię. 

W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć, mieszając, aż się zrumieni. Doprawić mieloną papryką i chili. Wmieszać koncentrat pomidorowy, sól oraz pieprz i wlać 90 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić 10 minut. Zdjąć z ognia i wmieszać 2 łyżki śmietany. Na talerzu płasko rozłożyć usmażone naleśniki. Obłożyć je farszem, zwinąć w ruloniki i włożyć do żaroodpornego naczynia. Wymieszać resztę śmietany z mąką i nałożyć na każdy naleśnik. Zapiekać 20 minut w temperaturze 190°C. Udekorować posiekaną natką pietruszki.


  



Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Naleśniki i placki, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

Naleśniki w każdej postaci

2 komentarze:

  1. Ubóstwiam naleśniki w takiej zapiekanej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu:) Pozdrawiam!

      Usuń