Strony

niedziela, 31 sierpnia 2014

CIASTO SHREK

Patrząc na ciasto, nikogo z pewnością nie zdziwi jego oryginalna nazwa;) Wypiek jest idealny na ciepłe dni, galaretki i masa budyniowa na soku owocowym niezwykle orzeźwiają. W dodatku ciasto nie jest bardzo słodkie, czuć w nim nutkę kwaskowości. Polecam!



SKŁADNIKI:
5 jajek
szczypta soli
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
900 ml zielonego soku - ja użyłam soku z limonki
3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
500 ml śmietany 30%
4 galaretki agrestowe
2 opakowania delicji (mniejsze) lub 1 duże*

WYKONANIE:
Warto rozpocząć przygotowanie ciasta od rozpuszczenia galaretek: dwie z nich rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, a dwie pozostałe w 500 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, 4 łyżek cukru oraz cukru waniliowego. Dodać żółtka oraz olej, ubijając wszystko już na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki - wszystko delikatnie połączyć, najlepiej szpatułką. Tradycyjną formę do pieczenia o bokach 23 x 38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i ściągnąć z niego papier. 

Masa budyniowa: budynie wymieszać razem z 1 szklanką soku. Pozostałą ilość soku doprowadzić do wrzenia, po czym wlać do niego rozmieszane budynie. Gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do uzyskania gęstego budyniu. Przestudzić, a następnie wyłożyć na ostudzonym biszkopcie. Na budyń wyłożyć w równych rzędach delicje, czekoladą do góry i delikatnie docisnąć.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, po czym wlewać do niej małym strumieniem tężejące galaretki rozpuszczone w szklance wody, cały czas wszystko dokładnie miksować. Masę śmietankową można po przygotowaniu włożyć na chwilę do lodówki, aby dobrze stężała. Gdy tak się stanie, wyłożyć ją na masę budyniową z delicjami. 

Pozostałe dwie tężejące galaretki (te rozpuszczone w 500 ml wody) wylać na masę śmietankową. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki. Wypiek można udekorować wiórkami kokosowymi, czekoladową posypką lub świeżymi owocami.  

* delicje można zastąpić okrągłymi biszkoptami lub maślanymi ciasteczkami








Smacznego zielonego :)


Przepis pochodzi z gazety „Gotuj krok po kroku” (nr 1/2013).