Strony

piątek, 20 czerwca 2014

TORT MOCHA

Oj, długa przerwa była, zbyt długa... Ale teraz wracam z nowymi przepisami, którymi chcę się z Wami podzielić. Dziś coś dla prawdziwych wielbicieli ciast z kremem, niezbyt słodkich, w dużej mierze wytrawnych. Tort Mocha to doskonałe połączenie zgranego duetu - czekolady oraz kawy. Ciasto to nie może, oczywiście, obyć się bez filiżanki świeżo zaparzonej, aromatycznej kawy. Mocha to popularny w całych Włoszech napój przygotowywany z mieszanki kawy i czekolady. Samo słowo „mocha” pochodzi od nazwy jemeńskiego portu Mocha (Al Mukha) na Półwyspie Arabskim, z którego eksportowano do Europy bardzo dobrej jakości kawę. Tort będzie idealnym wypiekiem na zbliżający się Dzień Ojca. Zatem jeśli jeszcze nie macie pomysłu na smaczne i eleganckie ciasto, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować poniższy przepis:)   




SKŁADNIKI:
6 jajek
175 g drobnego cukru
150 g mąki pszennej
25 g mąki kukurydzianej
4 łyżki bardzo mocnej kawy (najlepiej z ekspresu)
2 łyżki likieru kawowego lu ciemnego rumu
225 g gorzkiej czekolady

Krem kawowy:
350 g cukru pudru
175 g miękkiego masła
2 łyżki bardzo mocnej kawy

Polewa:
225 g gorzkiej czekolady
175 g masła

WYKONANIE:
Włóż do miski jajka, cukier i wlej 1 łyżkę kawy. Postaw naczynie na garnku z gotującą się wodą i nad kąpielą wodną ubijaj masę, aż zgęstnieje. Następnie zdejmij ją z ognia i dalej ubijaj, aż do ostygnięcia. Przesiej w dwóch porcjach obie mąki, delikatnie wmieszaj je do masy i przełóż całość do 2 wyłożonych papierem do pieczenia tortownico średnicy około 25 cm (ja piekłam całe ciasto w jednej tortownicy, a po upieczeniu przekroiłam je na 4 blaty). Piecz ciasto około 30 minut w temperaturze 190°C, aż będzie sprężyste. Po wyjęciu z piekarnika odstaw je do ostudzenia, następnie zdejmij papier. Przekrój każdą z części ciasta na połowę. Wymieszaj pozostałą kawę z alkoholem i nasącz płynem 4 blaty ciasta. Zetrzyj czekoladę.

Przygotuj krem kawowy: ubij masło, po czym stopniowo dodaj do niego przesiany cukier puder i przestudzoną kawę. Posmaruj jeden z blatów niewielką ilością kremu kawowego i posyp 3 łyżkami startej czekolady. Powtórz te same czynności z pozostałymi blatami, układając je jeden na drugim. 

Przygotuj polewę: roztop czekoladę z masłem, przestudź, aby nieco zgęstniała. Posmaruj nią wierzch i boki ciasta. Posyp tort resztą startej czekolady i odstaw w chłodne miejsce, aby polewa całkowicie zastygła. 

1 - papierem do pieczenia najlepiej wyłożyć samo dno tortownicy, natomiast boki natłuścić i wysypać mąką lub bułką tartą.






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Ciasta i ciastka z kremem, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.