Strony

czwartek, 26 września 2013

KOTLETY SCHABOWE ZAPIEKANE Z SEREM I SZYNKĄ

Na poprawę własnego humoru - podzielenie się z Wami kolejnym udanym przepisem. To raport z dzisiejszego obiadu:) Danie naprawdę proste i w ostatecznej ocenie bardzo smaczne. Choć zamiast kotletów schabowych następnym razem wybiorę filet z kurczaka. Polecam i życzę smacznego!





SKŁADNIKI (na 4 porcje):
4 kotlety schabowe
1 łyżka margaryny
200 g żółtego sera
150 g ulubionej szynki
1 pomidor
1 jajko
1 łyżka świeżego rozmarynu lub rozmaryn suszony (ja użyłam suszonego)
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy

WYKONANIE:
Kotlety opłukać pod bieżącą, zimną wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć pieprzem oraz solą. Na dużej patelni roztopić margarynę. Włożyć mięso, smażyć po 6 minut z każdej strony. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Pomidora obrać ze skórki - w tym celu najlepiej naciąć go na krzyż w miejscu, gdzie rosła szypułka i sparzyć we wrzątku około minuty - do momentu, aż nacięta skórka zacznie się odchylać. Obranego pomidora pokroić w kostkę. Rozmaryn posiekać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do 220°C. Ser wymieszać  z szynką, pomidorem, rozmarynem i jajkiem, wszystko doprawić solą i pieprzem. Kotlety włożyć do naczynia, na mięso wyłożyć przygotowaną masę. Kotlety zapiekać 15-20 minut. Od razu podawać. Ozdobić świeżym rozmarynem.

  
Kotlety z "wkładką" przed wizytą w piekarniku;)



A pod pierzynką sera, szynki i pomidora kryje się... ;)


Danie gotowe! Jeszcze tylko trzeba je wyserwować:)


Smacznego!



środa, 25 września 2013

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Jedną z moich kuchennych inspiracji jest książka Carole Clements The complete book of baking - mój prezent gwiazdkowy:) W niej to znajduje się przepis na ciasteczka z masła orzechowego, wypiek szczególnie polecany dla tych, którzy lubią łączyć słodko-słone smaki. Ciastka są bardzo maślane, a upieczone zostały na wyjątkową okazję, ale o tym ciii...;)




SKŁADNIKI (na około 24 ciastka):
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
115 g masła w temperaturze pokojowej
165 g sypkiego brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
265 g masła orzechowego - kremowego lub z dodatkiem orzechów ziemnych. Do masła można również dodać posiekane drobno orzeszki ziemne (około 75 g)

WYKONANIE:
Przesiać razem mąkę, sodę, sól. W oddzielnym naczyniu ubić masło z cukrem na puszystą masę. W kolejnej misce zmiksować jajko z ekstraktem waniliowym, wlewając mieszaninę stopniowo do maślanej masy. Dodać do niej następnie masło orzechowe - nieco zmiksować - a na końcu przygotowane wcześniej suche składniki. Wszystko ze sobą połączyć. Tak przygotowaną masę schładzać w lodówce przynajmniej przez 30 minut, do momentu aż masa stwardnieje.

Natłuścić dwie blachy do wypieków. Ze schłodzonej masy formować kulki zbliżone wielkością do orzecha włoskiego i przekładać je na blachę. Kulki spłaszczyć za pomocą widelca, wykonując krzyżowy wzorek. Ciastka piec w 180 stopniach około 12-15 minut, aż się przyrumienią. Pozostawić do ostudzenia.


SMACZNEGO!







Przepis na ciastka bierze udział w Rozdaniu u Marty.
Ciasteczkowy Potwór 1-30 września 2013 - klik

niedziela, 22 września 2013

MAKARON Z CUKINIĄ

Dzisiejsze danie to propozycja na błyskawiczny i smaczny obiad. Lekko podsmażona cukinia, uduszona w pysznym sosie śmietanowym z cebulą, doskonale łączy się ze świeżym smakiem fety. Przed podaniem wystarczy posypać danie świeżymi ziołami, które akurat mamy pod ręką, lub na przykład startą mozzarellą. 


SKŁADNIKI (na 4 porcje):
400 g makaronu - np. rurki lub świderki (ja użyłam odmiany pełnoziarnistej, która jest nie tylko zdrowsza, ale także o wiele smaczniejsza)
600 g cukinii
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g wędzonego boczku
150 ml kremówki 36%
200 g sera feta
do dekoracji świeże zioła (np. bazylia) lub starta mozzarella
sól i pieprz

WYKONANIE:
Cukinię obierz "co drugie cięcie" - tak, by powstały dekoracyjne pasy. Następnie przekrój ją wzdłuż na pół i pokrój w półcentymetrowe plasterki. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Obierz cebulę i czosnek - cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Cebulę lekko zrumień na oliwie, a czosnek krótko przesmaż, uważając by nie zbrązowiał i nie zrobił się gorzki. Pokrój drobno boczek, włóż go na patelnię do cebuli i czosnku i krótko podsmaż, cały czas mieszając. Dodaj pokrojoną cukinię i dopraw składniki solą (z nią ostrożnie, bo feta jest słona) oraz pieprzem. Gdy cukinia będzie już miękka, wlej kremówkę i duś na małym ogniu 6-8 minut. Ugotuj makaron w osolonej wodzie, al dente. Wkrusz fetę do dużej miski. Makaron osącz na sicie i wymieszaj z fetą. Dodaj makaron do cukinii, wymieszaj, aż cały pokryje się sosem, po czym posyp każdą porcję świeżymi ziołami lub tartą mozzarellą. 



Smacznego!

Przepis pochodzi z książki Szybkie dania z makaronu, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.



poniedziałek, 16 września 2013

APPLE PIE, CZYLI SZARLOTKA PO ANGIELSKU

Wariacja na temat szarlotki w wydaniu angielskim. Pod pierzynką kruchego ciasta skrywa się aromatyczne, jabłkowe nadzienie, dopełnione smakiem cynamonu, goździków, imbiru i gałki muszkatołowej. Jabłka, po upieczeniu, przeistaczają się w rozpływający się w ustach mus. Po tradycyjnej, domowej szarlotce mamy, jest to mój numer 2. w rankingu pomysłów na jabłecznik:) Przepis pochodzi z książki Carole Clements The complete book of baking.

SKŁADNIKI:
Ciasto:
275 g mąki
1 łyżeczka soli
75 g zimnego masła
50 g zimnej margaryny
50-120 ml zimnej wody
Nadzienie:
90 dkg jabłek
2 łyżki mąki
115 g cukru pudru
1,5 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki soli
50 g masła

WYKONANIE: 
do miski przesiać mąkę oraz sól. Dodać zimne masło oraz zimną margarynę. Palcami zagnieść wszystkie składniki, aż będą przypominały w dotyku kruszonkę. Następnie, za pomocą widelca, wmieszać zimną wodę, ale tylko tyle, by związać ze sobą składniki ciasta. Z ciasta uformować dwie kule, owinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie, na oprószonym mąką blacie, rozwałkować pierwszą kulę ciasta na grubość około 3 mm. Placek przenieść na natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tarty (średnica 23 cm). Przygotować nadzienie.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki. Pokrojone owoce wymieszać w misce z resztą składników: mąką, cukrem, sokiem z cytryny, przyprawami i solą. Nadzienie przełożyć na spód ciasta. Na jabłkach rozrzucić pokrojone w małe kawałki masło. Rozwałkować drugą część ciasta i przenieść ją na jabłka. Z pozostałej części ciasta (jeśli takowa zostanie:)) można wykroić dowolne dekoracje - i tu niech przemówi wyobraźnia:) Tak przygotowane ciasto nakłuć lekko widelcem. Ciasto piec 10 minut w temperaturze 220°C, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 40-45 minut. Jeśli ciasto będzie od góry zbyt szybko brązowiało, w trakcie pieczenia można przykryć je folią. 



 Smacznego! :)


Jabłko z cynamonem


piątek, 13 września 2013

ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM

Dziś propozycja na pyszną i ciekawą przekąskę. Proste, ale smakowite nadzienie z wędzonego boczku skusi swym aromatem niejednego amatora mięsnych rarytasów;) Ciasto na roladki jest kruche i lekkie, a konsystencją przypomina ciasto francuskie. Roladki doskonale smakują w połączeniu z piwem, które uzupełnia wędzony posmak boczku.



SKŁADNIKI (na 12 sztuk):
Ciasto:
325 g mąki
szczypta soli
100 g zimnego masła
150 g kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżki mleka
Nadzienie:
350 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łyżki natki pietruszki
15 g masła
czarny pieprz
sól
1 jajko do posmarowania

WYKONANIE:
Przesiej mąkę z solą na blat kuchenny, dodaj do nich pokrojone masło. Śmietanę roztrzep z jajkiem i mlekiem - dodaj do mąki. Wyrób wszystko dłońmi na miękkie ciasto. Przykryj i odstaw do lodówki na czas przyrządzania nadzienia. 
Usuń skórę z boczku i pokrój go drobno. Obierz i drobno pokrój cebulę. Posiekaj natkę pietruszki. Na patelni roztop masło i smaż na nim boczek i cebulę, aż wszystko się zrumieni i zmięknie. Na koniec dodaj natkę pietruszki, wymieszaj i odstaw farsz do ostudzenia. 
Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie i pokrój na 12 prostokątów (mniej więcej 12x10 cm). Rozsmaruj na cieście nadzienie, zostawiając wolne boki każdego prostokąta. Zawiń do środka brzegi i zwiń prostokąty w roladki. Ułóż je złączeniem do dołu na natłuszczonej blasze piekarnikowej. Każdą roladkę posmaruj roztrzepanym jajkiem, doprawionym solą i pieprzem. Piecz roladki w 190°C przez 20-25 minut, aż wyrosną i się zrumienią. 



 Nadzienie - kto by tam zwracał uwagę na tłuszcz:)



Warsztat pracy:)





Smacznego!


Przepis pochodzi z książki Pomysły na piknik, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.

środa, 11 września 2013

SEZAMOWE WĘZEŁKI

Pyszne, pachnące masłem bułeczki. Idealne do przygotowania na kolację - wtedy można je zjeść jeszcze gorące. Dość długo zachowują świeżość, ale to raczej zbędna informacja, bo wyciągnięte z piekarnika - znikają w okamgnieniu:) Sezam zastąpić można także makiem, gruboziarnistą solą, kminkiem czy czarnuszką.





SKŁADNIKI (na 12 bułeczek):
300 ml letniego mleka
50 g masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki suszonych drożdży lub 10 g świeżych
1 żółtko
2 łyżeczki soli
500-575 g mąki pszennej - dobra będzie wysokoglutenowa
1 jajko roztrzepane z 2 łyżeczkami wody
ziarna sezamu

WYKONANIE:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, masło, cukier i drożdże - zostaw na 15 minut, by składniki się rozpuściły i połączyły. Następnie dodaj żółtko, sól i 275 g mąki. Wyrabiaj wszystko rękami lub mikserem z zamocowanymi końcówkami do ciasta drożdżowego. Dodaj drugą połowę mąki i wyrabiaj ciasto, aż będzie miękkie i sprężyste oraz zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto umieść w misce obsypanej lekko mąką, przykryj czystą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na około 1,5-2 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat i rolujemy z niego wałek, dzieląc go na 12 części, mniej więcej równej wielkości. Następnie każdą część ponownie rolujemy, by powstał mniejszy wałek, i zawiązujemy ją jak sznurek - na węzełek. Uformowane bułeczki przekładamy na natłuszczoną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową i przykrywamy jeszcze na 1-1,5 godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy bułki jajkiem wymieszanym z wodą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180°C. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, posmarowane masłem, które natychmiast się na nich roztapia:)






Smacznego!


Przepis pochodzi z książki The complete book of baking Carole Clements.

piątek, 6 września 2013

ORZEŹWIAJĄCY TORCIK CYTRYNOWY

Lato ukradkiem nas już opuszcza, dlatego niech ten cytrynowo-słoneczny torcik przypomni nam upalne dni i pozwoli przetrwać do następnych kanikuł :)




SKŁADNIKI:
Spód ciasta:
100 g masła
200 g biszkoptów - okrągłych lub podłużnych

Masa i dekoracja:
1 opakowanie kisielu cytrynowego
100 g twarożku śmietankowego
125 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki soku z cytryny
400 ml śmietany kremówki
owoce do dekoracji - ja użyłam akurat brzoskwiń

WYKONANIE:
Spód ciasta: masło roztopić. Biszkopty włożyć do woreczka foliowego i rozgnieść wałkiem. Pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki), przełożyć do niej masę biszkoptową, dobrze ją dociskając i wyrównując. Można również postawić na paterze jedynie obręcz tortownicy, a w środek przełożyć masę. Spód schłodzić w lodówce.   

Masa: kisiel wymieszać dokładnie z 250 ml zimnej wody, odstawić na 10 minut. Ser utrzeć na gładką masę z 75 g cukru, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Kisiel wymieszać z resztą cukru, stale mieszając, podgrzać, ale nie doprowadzić do zagotowania, następnie wystudzić. Ser wymieszać z tężejącym kisielem. Śmietanę ubić - dla lepszego ubicia dodać 2 łyżki cukru pudru, ubitą dodawać stopniowo do sera. Wszystko delikatnie wymieszać, by śmietana nie opadła. Masę wyłożyć na spód, wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, a tort udekorować owocami. Ciasto podawać schłodzone. 



Smacznego!